Een verticale tuin: 5 originele voorbeelden

Heb je een kleine tuin of weinig ruimte op je balkon, maar wil je toch wat groen voor de gezelligheid én de bijtjes? Dan kun je kiezen voor een verticale tuin. Deze gaan recht omhoog, waardoor ze weinig ruimte innemen. Je kunt hier zelfs binnenshuis wat meer groen creëren! Dit zijn 5 originele voorbeelden van een verticale tuin.

Plaats de plantjes in een schoenenzak

Je kunt speciale plantenzakken hiervoor kopen, maar eigenlijk zijn hangers voor aan de deur waarin je schoenen kunt plaatsen net zo handig en een stuk goedkoper. Hier doe je dan een beetje potgrond in en de plantjes. Zorg er wel voor dat je een stevige schoenenzak koopt, maar het liefst wel eentje waar het water doorheen kan lopen.

Maak een verticale tuin van een pallet

Een goedkope manier waar wat DIY bij komt kijken is het vermaken van een pallet tot een plantenbak. Door de tweede en vierde plank van een houten pallet af te halen met bijvoorbeeld een koevoet of de achterkant van een hamer, creëer je drie plantenbakken. Je moet er wel voor zorgen dat de planten er aan de onderkant niet direct uitvallen, dus daar timmer je de losgemaakte planken onder. Zo kun je er allerlei plantjes in zetten. Eventueel kun je de pallet nog verven. Ideaal voor de inrichting van een kleine tuin!

Mostuin

Je leest het goed, geen moestuin, maar een mostuin. Vooral binnenshuis in een strak interieur staat dit prachtig. Het geeft op minimalistische wijze wat extra kleur aan een ruimte. Dit is vrij lastig zelf te maken, daarom kun je het beste een hovenier inschakelen. Een moswand is heel eenvoudig in onderhoud en is daarom ook ideaal voor bedrijven.

Een muur vol vetplantjes 

Vetplantjes zijn eenvoudig te onderhouden en zullen zich snel aanpassen aan een nieuwe omgeving. Hierdoor zijn ze heel eenvoudig te onderhouden. Als je de verticale tuin buiten plaatst zul je wel even moeten zoeken naar winterharde vetplanten, maar die zijn gelukkig heel eenvoudig te vinden. De verticale vetplantentuin kun je uiteraard ook binnen plaatsen. Het beste is om ze dan met een plantenspray te besproeien.

Een verticale tuin voor de natuur

Zoals je misschien wel weet zijn er steeds minder bijen en vlinders op de wereld, terwijl die heel belangrijk zijn voor de natuur. Zelfs als je weinig ruimte hebt in je tuin kun je een steentje bijdragen aan het oplossen van dit probleem. Door bij- en vlindervriendelijke planten in je verticale tuin te plaatsen, zullen deze regelmatig op bezoek komen en zie je vanzelf de populatie groeien. Planten die bijen en vlinder aantrekken zijn de vlinderstruik, klimop, hemelsleutel en blauweregen.

Geef een reactie