Houten binnendeuren plaatsen: Stappenplan

Je hebt een nieuwe houten binnendeur en deze wil je natuurlijk zo snel mogelijk plaatsen. Hoe ga je te werk en wat heb je allemaal nodig om de deur te plaatsen dat is waar dit artikel over gaat. We beginnen met de benodigdheden en vervolgens een stap voor stap uitleg hoe je snel en gemakkelijk de houten binnendeur plaatst.

Benodigdheden houten om binnendeuren te plaatsen:

 1. Een houten binnendeur
 2. Scharnieren
 3. Deurbeslag
 4. Deurknop
 5. Accutol
 6. Schroeven
 7. Boormachine
 8. Houtboor
 9. Meetlint
 10. Waterpas
 11. Potlood
 12. Schaaf(hout)
 13. Schuurmachine
 14. Beitel en hamer(optioneel)
 15. Afwerkingsmateriaal wax of verf

Stap #1: Opmeten en oude deuren + resten verwijderen

Om te beginnen meet je de deur en deurposten op. Als er op de deurpost oude scharnieren aanwezig zijn verwijder je deze. Zitten er enkel nog boorgaten van het oude scharnier beoordeel dan of je deze kan hergebruiken. Meet op de deur de plek uit waar de scharnieren dienen te komen en trek deze over op de deurpost.

Vaak zitten er inkepingen in de deur op de plek waar het scharnier dient te komen is dit niet het geval zal je deze (plek) zelf moeten bepalen en de scharnieren op de deur moeten tekenen om deze vervolgens in te beitelen. Let hierbij op dat je eerst horizontaal beitelt en dan pas verticaal om te voorkomen dat het hout inscheurt. Is beitelen niet nodig ga dan verder met stap 2. Indien je wel moet beitelen begin hiermee en beitel net zo diep dat het scharnier in de deur valt zodat het niet uitsteekt uit de deur.

Stap #2 : De scharnieren plaatsen

Plaats de scharnieren op de deur en schroef deze vast. Indien nodig beitel je deze uit, net als bij de deur geld dat je eerst verticaal dient te beitelen voor dat je horizontaal beitelt om het scheuren van het hout te voorkomen. Als de scharnieren helemaal wegzakken in de deurpost is het tijd voor stap 3.

Stap #3: Binnendeuren plaatsen

De ophanging van de deur, hierbij is het van belang dat de deur enige speling heeft aan alle kanten. Houten deuren zetten uit en krimpen in afhankelijk van het seizoen. In de winter zal hout uitzetten doordat er meer vocht in het hout trekt en in de zomer zal het krimpen omdat het vocht verliest.

Als je de deur in de winter ophangt, houdt dan de speling dan minimaal en in de zomer houd je iets meer ruimte in de speling om te voorkomen dat de deur gaat klemmen of er grote kieren ontstaan. De deur zal hoogstwaarschijnlijk recht zijn maar de deurposten en de vloer kunnen nog wel eens (zeker in oudere huizen) niet waterpas zijn.

Er zijn twee oplossingen mogelijk, de deur schaven (boven en of onderkant) of de posten boven veranderen. Met de drempel indien aanwezig kan ook gemakkelijk gesteld worden. Stel of de post/drempel of schaaf een beetje van de deur. Schroef de scharnieren vast aan de posten en kijk of de deur goed open en dicht gaat. Zo nee, stel het scharnier bij of schaaf/schuur de deurpost of de deur zelf

Stap #4: de afwerking werking van de geplaatste binnendeur

Nadat de deur hangt is het tijd voor de afwerking. Smeer de deur in met wax en laat deze open terwijl deze droogt. Sluit je de deur krijg je lijnen op de deur. Kies je voor verven schuur de deur dan licht op en lak deze in een maal helemaal af (zodat alle verf nat is als de gehele deur gelakt is). Laat de deur ook bij lakken open drogen.

Bron: Deurenweb.nl

Geef een reactie