Nieuwe trap: voor welk materiaal kies je? 

trap

Wil je je trap vernieuwen? Dan kom je al snel in een onbekende wereld terecht. De meeste mensen vernieuwen de trap maar één keer in hun leven. Het is dan ook een intensieve verbouwing. Maar – als het eenmaal af is – heb je hier ook heel lang plezier van. Soms wordt het belang van een goede trap nog onderschat. En dat terwijl dit allesbepalend is voor de sfeer in de woning. Zeker als deze in woonkamer staat. Als hij in de hal staat, is dit bovendien vaak het eerste wat men ziet als ze de woning binnenkomen. 

Het belang van de materiaalkeuze

Een trap moet echter niet alleen mooi zijn, maar ook praktisch zijn in gebruik. Daarom is het belangrijk om goed na te denken over het materiaal dat je kiest. Zo zijn er bijvoorbeeld relatief onderhoudsarme materialen, maar ook materialen die wat meer aandacht vragen.

Voor welk materiaal je kiest is dus voor een groot deel erg persoonlijk, maar moet ook uit praktisch oogpunt worden benaderd. Weet je nog niet zeker welk materiaal voor jou de beste keuze is? Lees dan snel verder en ontdek de verschillende mogelijkheden en de daarbij horende voor- en nadelen.

Houten trap 

De houten trap is tijdloos en een absolute klassieker. Dat is ook niet zo vreemd, want deze trap past binnen iedere woning en geeft direct meer warmte en een natuurlijke uitstraling aan het huis. Bovendien zijn houten trappen in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo kun je ze geheel naar eigen wens samenstellen en weet je zeker dat deze perfect aansluit op de rest van je woning. Ook zijn ze in diverse prijscategorieën verkrijgbaar. Massieve houtsoorten zijn wellicht wat duurder, maar er zijn ook goedkopere opties. Voor elk budget is er dus wel een geschikte houtsoort te vinden. 

Toch heeft een houten trap ook enkele nadelen. Het grootste nadeel is dat hout blijft werken. Door temperatuurverschillen kunnen de treden dus gaan uitzetten en krimpen. Hierdoor zullen deze sneller kraken. 

Metaal

Een metalen trap is over het algemeen relatief eenvoudig te plaatsen. Bovendien oogt het heel sierlijk doordat er vaak rondingen worden gebruikt. Hoewel een metalen trap qua onderhoud veel voordelen biedt, weten we ook dat het over het algemeen zeer gehorige trappen zijn. 

Natuursteen 

Wil je echt een unieke trap? Kies dan voor natuursteen. Dit geeft de woning direct een geheel andere uitstraling. De trap knalt er absoluut uit. Maar vergis je niet: hier kleeft wel een flink prijskaartje aan. Daarnaast kunnen sommige steensoorten relatief glad zijn. Dit is weer minder geschikt voor gezinnen met jonge kinderen of senioren, omdat het slipgevaar simpelweg groter is. 

Laminaat 

Ben je op zoek naar een trap die relatief onderhoudsvrij is? Heb je een niet al te groot budget en wil je een veelzijdig materiaal hebben? Dan is laminaat precies wat je nodig hebt. Deze bekleding pas je geheel naar wens en de stijl van het interieur aan. 

Geef een reactie