3 tips voor het meest effectieve thuiskantoor

Thuiswerken heeft tal van voordelen. Nooit meer in de file staan. Je eigen uren indelen. Werk combineren met een gezin. Geen last van collega’s in je nabije omgeving. Een win-win situatie zou je denken. Toch hebben velen in de pandemie mogen ervaren dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is.

Thuiswerken is ook hard werken

Thuiswerken is ook hard werken. En het combineren van werk en privé is zeker niet altijd gemakkelijk. Wellicht kwam je al snel tot de conclusie dat thuis met een laptop aan de eettafel of de bank geen goed idee was. Dat kon wel voor eventjes, maar niet als je dag in dag uit, uren achtereen moest werken.

Voor je motivatie en concentratie is het dan ook beter om een eigen werkplek te hebben thuis. Behoor jij tot de groep mensen die (grotendeels) vanuit huis werkt? En wil je je woning hierop aanpassen? Lees dan hoe jij het meest effectieve thuiskantoor samenstelt.


1.      Voldoende opbergruimte met lockerkasten 

Het realiseren van voldoende opbergruimte wordt nog al te vaak vergeten. Meestal wordt een thuiskantoor een klein, verborgen hoekje waar met een beetje geluk nog net een bureau en bureaustoel in past, maar waar meer niet mogelijk is. Jammer, want als je thuis gaat werken, zal je merken dat je meer ruimte nodig hebt. Zeker wanneer je een eigen bedrijf hebt.

Een lockerkast is dé manier om snel meer opbergruimte te creëren. Deze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Je kunt een lockerkast aanschaffen om persoonlijke eigendommen in op te bergen, maar ook om werkgerelateerde items in te stallen. Daardoor zorg je ervoor dat de ruimte opgeruimd en overzichtelijk blijft. En dat werkt natuurlijk veel fijner.


2.      Investeer in goede kantoormeubelen

Vind je werkgever het belangrijk dat je meerdere dagen vanuit huis werkt? Dan is hij ook mede verantwoordelijk voor het realiseren van een ergonomische werkplek thuis. Schroom je niet om daar naar te vragen. Je hebt recht op goede, ergonomische kantoormeubelen. Die hoef je doorgaans niet zelf te betalen. Laat dit je dan ook niet in de weg staan, want het is niet voor niets dat ergonomie in een professionele werkomgeving zo belangrijk gevonden wordt. Met ergonomische meubels worden fysieke klachten namelijk voorkomen. Bovendien maakt dit ook dat er productiever gewerkt kan worden.

Ga je als zelfstandige aan de slag? Dan ben je helaas zelf verantwoordelijk voor de aankoop van deze meubelen. Wel is het mogelijk om de btw terug te vragen.


3.      De juiste plek

Maar voordat het inrichten kan beginnen, is het natuurlijk ook nog belangrijk om de locatie onder de loep te nemen. Maar wat is nu echt een goede plek om vanuit te kunnen werken?

Ten eerste is het belangrijk dat de ruimte afgesloten kan worden. Je wil niet midden in de woonkamer aan de slag gaan, want dan zijn er veel te veel afleidingen om je heen. Daarnaast moet er voldoende licht aanwezig zijn en moet je toegang kunnen krijgen tot het internet en stroom. Een mooie, aantrekkelijke en bovenal zakelijke werkplek. Als je de kamer binnenstapt, weet je direct dat het tijd is om te werken.

Geef een reactie