Afdichting voor glijlagers

In principe zijn veel glijlagers, afhankelijk van het type, veel minder gevoelig voor vuil dan wentellagers. Maar de stelregel is, als het te veel is, dan wordt het een probleem.

Wanneer de volledige lager met vuil is gevuld, staat niemand te kijken van problemen. Vooral bij schurend vuil. Vooral bij toepassingen op het gebied van landbouw- en bouwmachines gaat men ervan uit dat de “juiste korrelgrootte” zijn weg naar de lager zal vinden. Met de gebruikelijke gevolgen voor lagers, as en levensduur.

Wat zijn de mogelijke oplossingen om het voor vuil af te sluiten?

Natuurlijk is de klassieke remedie smering, volgens het principe veel is goed. Het vet gutst er aan de zijkanten uit en vormt als het ware een “vetringafdichting”. Dat is effectief. Echter alleen zolang deze ook flink wordt nagesmeerd. Onderhoudsintensief dus.

Wat zijn de oplossingen?

O-ringen

Oliekeerringen hebben vele namen, zoals asafdichtingen, vuilafdichtingen, vetafdichtingen, lipafdichtingen en vele andere variaties hiervan. Het zijn in wezen eenvoudige apparaten die worden gebruikt in apparatuur met roterende assen om te voorkomen dat smeermiddel ontsnapt en om verontreinigingen zoals stof, vuil en water uit te sluiten.

De belangrijkste functie van een keerring is echter dat deze elk type kogel-, bus- en rollager in de roterende assen beschermt. De afdichtingen voorkomen ook de integratie van twee verschillende vloeistoffen die niet mogen mengen, zoals olie en water.

Hoe werken oliekeerringen?

Het basisprincipe van een oliekeerring is vrij eenvoudig. Het wordt naast het lager geïnstalleerd, met de flexibele lip tegen de roterende as en de behuizing in de behuizing gedrukt om de afdichting op zijn plaats te houden. Het is belangrijk dat de afdichtlip wordt gesmeerd om oververhitting door eventuele wrijving te voorkomen.

Het is ook van cruciaal belang om te begrijpen welk type afdichting geschikt is voor jouw specifieke machine. Voordat je jouw afdichting kiest, moet je rekening houden met de omgeving, temperatuur, druk en assnelheid van jouw machine, evenals met het type medium waarmee de afdichting tijdens bedrijf in contact zal komen. Deze overwegingen bepalen allemaal de maat, kleur en het type lipmateriaal of afdichtingselement dat moet worden gekozen en of het kan worden verzegeld of verzegeld.

Van welk materiaal zijn oliekeerringen gemaakt?

Oliekeerringen zijn gemaakt van meerdere verbindingen en materialen. Enkele van de oudste, die nog steeds worden gebruikt, zijn leer- en viltverbindingen. De trend in massaproductie heeft echter een verschuiving te zien gegeven naar synthetisch rubber of elastomeren.

Nitril is verreweg het meest populaire materiaal, maar de ontwikkelingen in PTFE hebben geleid tot een golf van interesse bij kopers die afdichtingen nodig hebben voor toepassingen met asrotatie met hoge snelheid. Viton neemt het over van polyacryl en siliconen, omdat het beter werkt in toepassingen bij hoge temperaturen en een hoge weerstand heeft tegen slijtage en schadelijke chemicaliën.

Er zijn verschillende maten industriële en gewone oliekeerringen, variërend van 0 tot 33 cm (13 inch). Deze variëteiten zijn ook ontworpen voor verschillende temperaturen. Zolang jouw zegel overeenkomt met de originele uitrusting waarvoor het bedoeld is, kun je er zeker van zijn dat jouw machine op zijn best zal presteren.

Geef een reactie