Afzuigkappen: afzuiging naar buiten of recirculatie?

Wanneer je voor jouw woning een afzuigkap moet kiezen, is de belangrijkste keuze: afzuiging of recirculatie. Afzuigkappen zijn er in verschillende stijlen die in elke keuken passen, maar altijd zul je de keuze moeten maken tussen het afzuigen of recirculeren. In samenwerking met afzuigkapfilterexpert.nl schreven wij een blog over de twee opties met daarbij de voor- en nadelen.

Afzuiging naar buiten

De naam zegt het eigenlijk al. De afzuigkap stuurt de lucht gewoon via een buitenmuur naar buiten. Belangrijk is dat voor deze manier van afzuiging toegang tot buitenmuur nodig is om de ontluchter te plaatsen. Dit kan soms een probleem zijn omdat bepaalde keukenindelingen dit niet toelaten.

Bij de afzuigmethode wordt de lucht in de afzuigkap gezogen, waar de vetten door het vetfilter worden opgevangen en de rest van de dampen naar buiten worden afgevoerd. Hoewel afzuigkappen effectiever zijn dan recirculatiekappen, zijn ze duurder om te installeren vanwege alle extra vereisten.

Veel van de ‘oudere’ woningen in Nederland, hebben een afzuiging naar buiten. Dit biedt als voordeel dat ook het vocht naar buiten wordt afgevoerd. Zo ontstaat er minder condensatie en is er dus minder kans op schimmelvorming.

LET OP: Een afzuiging naar buiten is niet de meest energie-efficiënte oplossing. De warme lucht voer je namelijk direct af naar buiten.

Recirculatie

Een recirculatie afzuigkap duwt de lucht omhoog door afzuigkapfilters binnenin. Deze filters zorgen ervoor dat het vocht en geuren verwijdert worden voordat de lucht weer in de keuken wordt gebracht. De meeste recirculatiekappen hebben ook een vetfilter en een houtskoolfilter, die samen de etensgeuren en eventuele rook uit de lucht verwijderen. De vetfilter haalt het vet uit de lucht, en de houtskoolfilter neutraliseert de geuren.

De initiële investering voor een recirculatie afzuigkap is doorgaans veel lager dan een afzuigkap naar buiten. Dit omdat je geen rekening hoeft te houden met de leidingen die voor een afzuigkap nodig zijn. Wel moet je rekening houden met de kosten van vervangende filters. Deze gaan immers niet eeuwig mee en moeten zeer regelmatig vervangen worden.

Een recirculatiekap is perfect voor mensen die de keuken opnieuw wil inrichten zonder zich zorgen te maken over de positie van het fornuis. We zien de recirculatiekap vaak terug in nieuwbouwhuizen omdat dit een energie-efficiënte oplossing is.

LET OP, Meest voorkomende fout: niet vervangen van de filters!!

Vervang de filters van een recirculatiekap regelmatig. Doe je dit niet? Dan zul je last hebben van vet-resten rondom de plek waar de lucht weer afgevoerd wordt en zal er een stevige geur aanwezig zijn. Het schoonmaken van vet-resten is overigens écht geen pretje.

Aanvullingen op onze blog ‘afzuiging naar buiten of recirculatie afzuigkap’?

Misschien missen we essentiële informatie in onze blog over de verschillen tussen afzuiging naar buiten en recirculatie. Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren om de juiste keuze te kunnen maken voor hun huis.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie