Bitumineuze of kunststof dakbedekking

Heb je een plat dak dat aan vervanging toe is, dan is de vraag als snel of je dit wilt laten doen met bitumineuze of kunststof dakbedekking. Beide dakbedekkingen zijn erg geschikt voor platte tot licht hellende daken. Echter, de eigenschappen van bitumineuze en kunststof dakbedekkingen verschillen en daarmee ook de voor en nadelen. Laat je goed adviseren door een dakdekker over welk type dakbedekking het meest geschikt is voor jouw dak. Ook binnen bitumineuze en kunststof dakbedekking zijn er namelijk nog verschillen soorten verkrijgbaar.

Bitumineuze dakbedekking

Bitumineuze dakbedekking wordt ook wel dakleer genoemd. Het is een waterdicht en oersterk materiaal dat zich door de jaren heen meer dan bewezen heeft. In Nederland zijn de meeste platte daken dan ook voorzien van een bitumineuze dakbedekking. De enige nadelen van “oude” bitumen dakbedekking is de relatief slechte UV- en zuurstofbestendigheid, elasticiteit en relatief korte levensduur. Om deze nadelen tegen te gaan is gemodificeerd bitumen ontwikkeld: APP en SBS. APP en SBS hebben niet alleen een beter elasticiteit, maar er is ook minder onderhoud nodig. Daarnaast is APP bitumen door het toevoegen van kunststof veel beter bestand tegen uv-straling. Een bitumen dak van tegenwoordig gaat ongeveer 30 jaar mee.

Kunststof dakbedekking

In grote lijnen zijn er die kunststof dakbedekkingen: PVC, EPDM en ECB. Kunststof dakbedekking is over het algemeen wat duurder dan bitumineuze dakbedekking. Dit komt doordat het materiaal duurder is, maar vaak ook de plaatsing van de dakbedekking. Het grote voordeel is dat de dakbedekking lichter, elastischer en beter bestand is tegen uv-straling dan bitumineuze dakbedekking. Dit zorgt dan ook voor een langere levensduur van 40 tot 70 jaar, afhankelijk van het type en de kwaliteit van de dakbedekking. Daarnaast is kunststof dakbedekking volledig recyclebaar, wat dit een milieuvriendelijker alternatief maakt.

Ben je benieuwd naar de meest geschikt dakbedekking voor jouw dak? Neem contact op met Dakwerk, een dakdekker in Apeldoorn en omgeving.

Geef een reactie