De grootste vijanden van een dak

In Nederland hebben we veel last van heftige weersomstandigheden. Denk aan regen, wind, zon en kou. Omdat het weer zo wisselvallig kan zijn, hebben we vaak te maken met daken die beschadigen. In dit artikel lees je wat de grootste vijanden zijn van een dak en waar je dus rekening mee kan houden bij het goed houden van het dak. Het goed onderhouden van het dak kan ook met behulp van BRNC Dakwerken. Lees zeker even verder als je benieuwd bent naar dit onderwerp. 

Mos op het dak

Wanneer je in een straat woont waar veel bomen staan, heb je veel kans op bladeren die op het dak vallen of groene aanslag die op het dak komt. Dit mos groeit vaak aan de randen van het dak, terwijl bladeren zich overal verspreiden. Deze bladeren gaan vaak in de dakgoten liggen. Hierdoor kan regenwater niet meer weg en blijft er altijd ergens een laagje staan. Dit kan later weer leiden tot een lek of houtrot. In het begin lijkt het allemaal vrij onschuldig, maar na verloop van tijd hebben lekkages grote impact op je woongenot. Het is dus belangrijk dat je dit voorkomt.

Houtwormen

Niet iedereen denkt meteen aan houtwormen, maar deze diertjes kunnen heel wat onherstelbare schade toebrengen aan het dak. De huisboktor is een houtworm die helemaal weg is van jouw dak. Hij boort gaatjes van drie a vier millimeter, waardoor het hout aangetast wordt. Het hout wordt zwak en zal uiteindelijk heel erg verslechteren. Hoe eerder je er bij bent in dit soort situaties, hoe meer je kunt doen om extra schade te voorkomen. 

Storm 

Noodweer kan zorgen voor een heleboel verschillende dakproblemen. Storm kan hardnekkig zijn en het kan er dus voor zorgen dat er dakpannen van het dak waaien. Ook platte daken raken soms beschadigd door storm. Dit kan dan komen door takken of andere dingen die wegwaaien. Wanneer er heel veel wind staat, kan zelfs de dakbedekking van een plat dat los gaan laten. Hierdoor krijg je snel en vaak te maken met een lekkage. Het is dus echt belangrijk om het dak na een storm goed te controleren of te laten controleren door iemand die hier verstand van heeft. Zo weet je zeker dat alles nog in orde is met het dak.

Geef een reactie