Wanneer je in een scheiding zit, heb je waarschijnlijk heel veel dingen aan je hoofd. Het is natuurlijk op emotioneel vlak heel zwaar, maar je moet ook zo snel mogelijk de praktische zaken regelen. Denk bijvoorbeeld aan wat je gaat doen met het koophuis, waar je samen in woont. Ben jij benieuwd wat er gebeurt met een koophuis wanneer je gaat scheiden? Vraag jij je af waarom er hiervoor vaak een mediator wordt ingezet? Lees snel verder.
Bepaal wie de eigenaar is
Ten eerste is het belangrijk om te bepalen wie de eigenaar zal worden van het huis. Je wilt natuurlijk niet samen blijven wonen, als je gaat scheiden. Sommige mensen kiezen hier wel voor, maar vaak merk je dan toch dat het niet werkt. Het is dus handig om goed uit te zoeken wie de eigenaar wordt van jullie woning. Je kunt kijken naar wie het graag wilt, maar dat is helaas niet alles. Het moet namelijk ook op financieel vlak geregeld kunnen worden. Je zult dus beide moeten kijken naar wat mogelijk is. Het is belangrijk dat je zowel kijkt naar de inkomens, als naar de regeling omtrent hypotheek. Doe je dit niet? Dan kan het zomaar zo zijn dat je niet de juiste keuze maakt. Dat is natuurlijk zonde. Zowel zonde van je tijd, als van de energie die je in de scheiding koophuis stopt.
Afspraken maken
Het is dus eigenlijk belangrijker dan ooit om afspraken te maken als je gaat scheiden. Zonder afspraken kom je er namelijk niet uit. Je maakt een ouderschapsplan voor afspraken omtrent de kinderen, als die in het spel zijn (klik hier voor een voorbeeld van een ouderschapsplan), maar ook over de woning. Het is hierbij belangrijk dat je ook op de hoogte bent van wetgeving. Je kunt namelijk wel onderling afspraken maken betreft bijvoorbeeld je inboedel, maar dat betekent niet dat dit gerealiseerd kan worden. Denk maar eens aan hoe je bent getrouwd. Is dat in gemeenschap van goederen? Of is er een huwelijkscontract opgesteld? Dit zijn zaken waar je eerst naar zal moeten kijken, wil je concrete en haalbare afspraken kunnen maken.
Schakel een mediator in
Lukt het allemaal niet zo goed op het gebied van afspraken maken? Dan is het misschien een idee om contact te leggen met een mediator scheiding. Een mediator scheiding is namelijk een onafhankelijke bemiddelaar die ervoor kan zorgen dat het gesprek tussen twee partijen goed verloopt. Dit is natuurlijk enorm belangrijk als je gaat scheiden. Het is niet altijd nodig om een mediator in te schakelen, maar vaak kan het wel handig zijn. Dus kom je er even niet uit op het gebied van afspraken maken? Schakel dan een mediator in. Het is hierbij wel belangrijk dat beide partijen vrijwillig instemmen met de hulp van een mediator. Anders gaat het feestje niet door.