Een plek (z)onder de zon: 3 opties om schaduw te creëren in de tuin

Schaduw in de tuin creëren, dat is wat jij wilt. Wanneer de zon schijnt en de temperaturen stijgen, is er namelijk niets zo fijn als wat verkoeling te zoeken in de schaduw. Een schaduwplek in de tuin is dan ook een must-have voor iedereen die van het buitenleven houdt. Er zijn verschillende manieren om schaduw te creëren in de tuin. In dit artikel bespreken we drie populaire opties: de parasol, het schaduwdoek en het harmonicadoek.

Parasol: verplaatsbaar en multifunctioneel

De parasol is waarschijnlijk de meest bekende en traditionele manier om schaduw te creëren in de tuin. Het doek dat gespannen wordt aan een stok heeft als groot voordeel dat deze makkelijk verplaatsbaar is, waardoor je op verschillende plekken in de tuin schaduw kunt creëren. Parasols zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten, zodat er voor iedere tuin wel een geschikt exemplaar te vinden is.

Schaduwdoek: perfect voor gezinnen

Een andere optie is een schaduwdoek. Een schaduwdoek wordt opgespannen tussen bijvoorbeeld twee of drie muren of tussen palen. Het grote voordeel van een schaduwdoek is dat deze op maat gemaakt kan worden, waardoor het perfect past in jouw tuin. Daarnaast is een schaduwdoek in veel verschillende kleuren verkrijgbaar, zodat je het doek kunt afstemmen op de rest van je tuinmeubilair. Een nadeel van een schaduwdoek is dat deze minder makkelijk verplaatsbaar is dan een parasol.

Harmonicadoek: flexibiliteit met het creëren van schaduw

Een derde optie is het harmonicadoek. Een harmonicadoek is vergelijkbaar met een schaduwdoek, maar is uitgevoerd met een harmonicamechanisme. Hierdoor is het doek makkelijk uit te trekken en op te vouwen, waardoor je zelf kunt bepalen hoeveel schaduw je wilt hebben. Een harmonicadoek wordt vaak aan de gevel bevestigd en is verkrijgbaar in verschillende kleuren en maten.

De beste optie voor jouw tuin

Welke optie je kiest, hangt af van verschillende factoren. Zo is de grootte van je tuin belangrijk, maar ook de stijl van je tuin en jouw persoonlijke voorkeuren.

Een parasol is bijvoorbeeld handig als je regelmatig van plek wisselt en als je het belangrijk vindt dat de schaduw makkelijk verplaatsbaar is. Een schaduwdoek is daarentegen ideaal als je op zoek bent naar een permanente oplossing voor schaduw in je tuin. Een harmonicadoek is een goede optie als je op zoek bent naar een oplossing die je zelf kunt aanpassen aan de hoeveelheid zon die op dat moment schijnt.

Zit er niets voor jou bij? Andere opties om te overwegen

Naast parasols, schaduwdoeken en harmonicadoeken zijn er nog andere manieren om schaduw te creëren in de tuin. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een pergola, waarlangs je klimplanten laat groeien die voor schaduw zorgen. Ook een tuinhuisje of een overkapping kan voor schaduw zorgen. Het voordeel van deze opties is dat ze niet alleen schaduw bieden, maar ook bescherming tegen regen en wind. Bij ZwartGroen vindt je diversie opties en deskundig advies om zelf voor schaduw in de tuin te zorgen.

Een gedachte over “Een plek (z)onder de zon: 3 opties om schaduw te creëren in de tuin

Geef een reactie