Hoe maak je rolluiken schoon? Effectieve methoden en middelen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op juli 3rd, 2023 om 07:13 am

Rolluiken bieden niet alleen bescherming en privacy, maar ze kunnen ook stof, vuil en vlekken verzamelen. Het is belangrijk om je rolluiken regelmatig schoon te maken om ze er fris en goed onderhouden uit te laten zien.

In deze blog in samenwerking met Zonwering-fabriek delen we effectieve methoden en geschikte schoonmaakmiddelen waarmee je zowel de binnen- als buitenkant van je rolluiken kunt reinigen. Lees verder om te ontdekken hoe je je rolluiken moeiteloos kunt laten stralen!


Hoevaak moet je rolluiken schoonmaken?

Het is aan te raden om je rolluiken regelmatig schoon te maken om ze in optimale staat te houden. Hier is een richtlijn voor de frequentie van het schoonmaken, verdeeld over verschillende onderdelen:

  • Binnenkant: Eens per kwartaal
  • Buitenkant: Twee keer per jaar (lente en herfst)
  • Bewegende delen: Jaarlijks

Stap 1: De voorbereiding

Voordat je begint met het schoonmaken van je rolluiken, is het handig om de volgende benodigdheden bij de hand te hebben.

BELANGRIJK: Elektrische rolluiken? Vergeet niet de elektriciteit van je systeem af te halen!

  • Ladder: Voor het bereiken van hogere rolluiken is een stabiele ladder essentieel om veilig te werken.
  • Zachte borstel of plumeau: Dit helpt bij het afstoffen van de rolluiken en het verwijderen van losliggend vuil.
  • Zachte doek of spons: Voor het schoonmaken van de lamellen en het aanbrengen van reinigingsmiddelen.
  • Mild reinigingsmiddel: Geschikt voor gebruik op de rolluiken zonder ze te beschadigen. Bijvoorbeeld afwasmiddel of allesreiniger.
  • Emmer (met warm water): Om het reinigingsmiddel te verdunnen en de spons of doek in te bevochtigen.
  • Tuinslang of hogedrukreiniger: Voor het grondig reinigen van de buitenkant van de rolluiken (let op: niet te dichtbij en met mate gebruiken om schade te voorkomen).
  • Rolluikenreiniger (optioneel): Speciale reiniger voor het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken op rolluiken.

Stap 2: Het reinigen van de binnenkant van rolluiken

Hoe-rolluiken-schoonmaken

Stof en vuil verwijderen

Begin met het verwijderen van stof en vuil van de binnenkant van de rolluiken. Gebruik een plumeau, stofdoek of zachte borstel om het oppervlak van de rolluiken voorzichtig af te stoffen. Werk van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle lamellen grondig reinigt. Dit helpt om oppervlakkig vuil en stof te verwijderen.

Methode: Reinigingsmiddel en warm water

Vervolgens kun je een mild reinigingsmiddel vermengd met warm water gebruiken om de binnenkant van de rolluiken schoon te maken. Doop een zachte doek of spons in het reinigingsmengsel en veeg voorzichtig over de lamellen. Het reinigingsmiddel helpt bij het oplossen van vet en hardnekkig vuil. Zorg ervoor dat je de doek of spons regelmatig uitspoelt en schoon water gebruikt om eventuele zeepresten te verwijderen.


Stap 3: het reinigen van de buitenkant van rolluiken

Stof en vuil verwijderen

Begin met het afstoffen van de buitenkant van de rolluiken met een plumeau, stofdoek of zachte borstel om losliggend vuil en stof te verwijderen. Werk ook hier van boven naar beneden en zorg ervoor dat je alle lamellen grondig reinigt. Dit voorkomt dat vuil tijdens het reinigingsproces wordt verspreid.

Hogedrukreiniger of tuinslang

Voor het grondiger reinigen van de buitenkant van de rolluiken kun je gebruik maken van een hogedrukreiniger of een tuinslang met een spuitmond. Spuit met een gematigde druk het water op de rolluiken en werk van boven naar beneden. Dit verwijdert hardnekkig vuil en vlekken. Zorg ervoor dat je de rolluiken niet te dichtbij bespuit om beschadiging te voorkomen.

Reinigingsmiddel voor hardnekkig vuil

Als er hardnekkig vuil of vlekken op de buitenkant van de rolluiken zitten, kun je een reinigingsmiddel speciaal ontworpen voor rolluiken gebruiken. Breng het reinigingsmiddel aan op een zachte spons of borstel en scrub voorzichtig over de lamellen om het vuil los te maken. Laat het reinigingsmiddel enkele minuten intrekken en spoel vervolgens grondig af met water. Dit helpt bij het verwijderen van hardnekkig vuil en vlekken en laat je rolluiken weer stralen.


Stap 4: Schoonmaken van de bewegende delen van de rolluiken

Jaarlijks schoonmaken van de bewegende delen

Het schoonmaken van de bewegende delen van de rolluiken is een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat ze soepel blijven functioneren. Maak de geleiders eerst voorzichtig schoon met een soepele spons en zorg er daarna voor dat alles weer soepel loopt.

Hierbij kun je denken aan het smeren van de geleiders, lagers en andere bewegende mechanismen. Raadpleeg de handleiding van de rolluiken of neem contact op met de fabrikant voor specifieke instructies.


Geschikte schoonmaakmiddelen voor rolluiken

Mild reinigingsmiddel

Voor het reinigen van zowel de binnen- als buitenkant van rolluiken is een mild reinigingsmiddel zoals afwasmiddel of allesreiniger geschikt. Meng het reinigingsmiddel met warm water volgens de instructies op de verpakking. Dit zorgt voor een effectieve reiniging zonder de rolluiken te beschadigen.

Rolluikenreiniger

Er zijn ook speciale rolluikenreinigers verkrijgbaar die specifiek zijn ontwikkeld om vuil en vlekken op rolluiken te verwijderen. Deze reinigers zijn vaak mild en niet-agressief voor het oppervlak van de rolluiken. Volg de instructies op de verpakking om de rolluikenreiniger correct te gebruiken en de beste resultaten te behalen.

Teflon spray voor het smeren van de lagers

Een uitstekende keuze voor het smeren van de bewegende delen van rolluiken is teflonspray. Teflonspray is een droogsmeerspray met PTFE (polytetrafluorethyleen), een stof die bekend staat om zijn gladheid en weerstand tegen vuil en stof.

Het voordeel van teflonspray is dat het een droge laag achterlaat na het aanbrengen, waardoor het geen vuil, stof of andere verontreinigingen aantrekt. Hierdoor blijven de bewegende delen soepel werken zonder dat er een plakkerig residu ontstaat.

Geef een reactie