Hoe maak je zelf plantenbakken voor in de tuin met Douglas hout

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 17th, 2023 om 10:44 pm

Plantenbakken zijn een geweldige manier om je tuin op te fleuren. En wat is er nou leuker dan doe-het-zelven? (tenminste, als je handig bent). Maak jij jouw nieuwe aanwinsten zelf? Wij helpen je graag.

In dit artikel gaan we in op hoe je zelf plantenbakken kunt maken met Douglas hout, een duurzame houtsoort die perfect is voor buitentoepassingen vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Dit artikel is bedoeld om jou stap-voor-stap door het proces van het zelf maken van plantenbakken heen te helpen.


Benodigde materialen:

 • Douglas houten planken (afmetingen naar keuze) – Aanrader: Douglas zweeds rabat zwart
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Schuurpapier
 • Tuinfolie
 • Grond en planten

Ingeschatte tijdsduur: 4-6 uur

Stappen + omschrijving Benodigd materiaal Ingeschatte werktijd
1. Bepaal de afmetingen en snijd het hout op maat Douglas houten planken, zaag 1-2 uur
2. Monteer de zijpanelen aan de bodemplank Douglas houten planken, schroeven, boormachine 30 minuten
3. Bevestig de achterwand en eventuele tussenpanelen Douglas houten planken, schroeven, boormachine 30 minuten
4. Schuur de randen en oppervlakken van de plantenbak Schuurpapier 15 minuten
5. Lijn de binnenkant van de plantenbak af met tuinfolie Tuinfolie, nietpistool 30 minuten
6. Vul de plantenbak met grond en planten Grond, planten Afhankelijk van het aantal planten
7. Plaats de plantenbak op de gewenste locatie in je tuin

Inspiratie

Het begint natuurlijk altijd bij het ontwerp. Logischerwijs bepaal je eerst wat voor design je wilt. Hiervoor kun je perfect ideeën opdoen op bijvoorbeeld Pinterest. Maar ook wij hebben 3 ideeën voor je.

Rechthoekige plantenbak

Rechthoekige plantenbak met strakke afwerking: Een rechthoekige plantenbak gemaakt van Douglas hout kan een strak en modern design hebben. Het kan worden afgewerkt met een gladde afwerking door het hout zorgvuldig te schuren en te lakken of oliën. Deze plantenbakken zijn perfect voor het creëren van een strakke en georganiseerde uitstraling in je tuin of op je terras.

L-vormige plantenbak – met ingebouwde bank

L-vormige plantenbak met ingebouwde bank: Een L-vormige plantenbak gemaakt van Douglas hout kan een unieke en functionele toevoeging zijn aan je tuin of terras. Het kan dienen als een plantenbak aan de ene kant en als een comfortabele bank aan de andere kant. Deze plantenbak is ideaal voor het creëren van een gezellige zithoek in je buitenruimte.

Verticale plantenbak met verschillende niveau’s

Verticale plantenbak met verschillende niveaus: Een verticale plantenbak gemaakt van Douglas hout kan een creatieve en ruimtebesparende manier zijn om planten te laten groeien in een beperkte ruimte. Je kunt verschillende niveaus creëren door de planken op verschillende hoogtes te monteren, waardoor je een interessant visueel effect krijgt.


Stappenplan zelf plantenbakken maken

Stap 1: Bepaal de afmetingen en snijd het hout op maat

 • Meet en bepaal de gewenste afmetingen van je plantenbak.
 • Zaag de Douglas houten planken op maat voor de bodemplank, zijpanelen, achterwand en eventuele tussenpanelen met een zaag.

Stap 2: Monteer de zijpanelen aan de bodemplank

 • Plaats de bodemplank op een vlakke ondergrond.
 • Bevestig de zijpanelen aan de bodemplank met schroeven en een boormachine. Zorg ervoor dat de zijpanelen haaks op de bodemplank staan en stevig zijn bevestigd.

Stap 3: Bevestig de achterwand en eventuele tussenpanelen

 • Monteer de achterwand aan de zijpanelen met schroeven en een boormachine. Indien gewenst, kun je ook tussenpanelen bevestigen op de gewenste hoogte.
 • Controleer of alles recht en stevig is bevestigd.

Stap 4: Schuur de randen en oppervlakken van de plantenbak

 • Gebruik schuurpapier om de ruwe randen en oppervlakken van de plantenbak glad te maken. Schuur ook de hoeken en randen van de bodemplank en zijpanelen om eventuele splinters te verwijderen en een mooie afwerking te krijgen.

Stap 5: Lijn de binnenkant van de plantenbak af met tuinfolie

 • Knip een stuk tuinfolie op maat om de binnenkant van de plantenbak te bekleden. Zorg ervoor dat het folie de bodem en alle zijpanelen bedekt.
 • Bevestig het tuinfolie met een nietpistool aan de bovenrand van de plantenbak. Hiermee voorkom je dat de grond direct in contact komt met het hout en helpt het de plantenbak te beschermen tegen vocht en rot.

Stap 6: Vul de plantenbak met grond en planten

 • Vul de plantenbak met geschikte potgrond, afgestemd op de planten die je wilt planten.
 • Plant de gewenste planten in de plantenbak, volgens de aanbevolen plantafstanden en dieptes.

Stap 7: Plaats de plantenbak op de gewenste locatie in je tuin

 • Plaats de plantenbak op de gewenste locatie in je tuin, bijvoorbeeld op je terras, balkon of in je borders.
 • Zorg ervoor dat de plantenbak waterpas staat en stevig op de grond staat.

Tijd om te genieten van de nieuwe – zelf gemaakte – plantenbak

Met deze stappen heb je zelf een prachtige plantenbak gemaakt met Douglas hout, een duurzame keuze voor buitentoepassingen vanwege zijn natuurlijke weerstand tegen rot en insecten. Nu kun je genieten van je zelfgemaakte plantenbak en de mooie planten die erin groeien!

Let op: Zorg altijd voor de juiste veiligheidsmaatregelen bij het werken met hout en gereedschap, zoals het dragen van beschermende kleding en het correct gebruik van gereedschap. Raadpleeg indien nodig een ervaren timmerman of houtbewerker voor advies of hulp bij dit doe-het-zelf project.


Aanvullingen op onze blog ‘zelf plantenbakken maken’?

Hoewel we specialisten zijn op het gebied van wonen, leven & doe-het-zelven, kan het natuurlijk altijd zijn dat we iets over het hoofd zien. Misschien missen we wel cruciale stappen in het proces. Wij zouden het daarom fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren en helpen bij het maken van zelf gemaakte plantenbakken.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie