Hoe verduurzaam je je huis?

Wanneer het aankomt op het verduurzamen van je huis, is het misschien lastig om te bepalen waar je het beste mee kunt beginnen. Klik hier, om te lezen waarom duurzame energie beter is voor de planeet en hoe je thuis alles al helemaal toekomstbestendig kunt maken. 

Overgaan op duurzame energie 

We begrijpen allemaal dat we in de toekomst energie uit duurzame bronnen moeten gaan gebruiken in plaats van aardgas, steenkool en olie. Daarom zullen er in huis een aantal zaken moeten worden aangepast om groene stroom te kunnen gebruiken. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een warmtepomp. Voor het gebruik van deze apparaten moet er een boel geïnstalleerd worden, de thuis opgewekte energie moet immers vastgehouden kunnen worden en aardwarmte gaat niet langs de oude gasleidingen. Er ontstaan ook nieuwe gebruikers van energie, er moet op ingespeeld worden dat de auto op de oprit in de toekomst stroom nodig zal hebben. 

Duurzame stroom thuis opslaan 

Mocht je thuis zelf stroom opwekken, dan is energieopslag erg praktisch. We gebruiken een heleboel stroom om onze huizen draaiend te houden. Er zijn periode dat er meer stroom opgewekt dan gebruikt wordt. Je zou deze energie natuurlijk  graag opslaan in een accu, om op een later moment, wanneer de panelen niet voldoende leveren, de stroom te kunnen gebruiken. Mocht al jouw stroom via het energienet bij een andere opwekker dan jij zelf vandaan komen, dan is stroom opslaan bij jouw thuis ook een goed idee. Mocht er snel een elektrische auto opgeladen moeten worden dan kan het energienet dit soms niet aan, dan heb je gelukkig de batterij thuis. 

Advies over verduurzaming en de installatie

Alle elektra en leidingen thuis aanpakken is een gedoe. Je kan daarna wel weer tientallen jaren vooruit met je huis, zonder te vervuilen of veel geld te betalen om fossiele brandstoffen op een grote schaal te blijven gebruiken. De eerste stap in het project is om in te schatten hoeveel stroom jij nodig hebt, hier kun je advies over vragen aan een gespecialiseerd bedrijf. Op deze manier kun je het energienet en de batterijen in één keer gereed maken voor toekomstig gebruik. Het aansluiten van de nieuwe spullen en leidingen kan het best gebeuren door een installatiebedrijf die ervaring hebben met verduurzamen, tenzij je zelf goed bent met elektra en van klussen houdt. De keuze maken om te verduurzamen is in ieder geval het belangrijkste dat je zelf moet doen.  

De keuze tussen verschillende duurzame oplossingen 

Voor de verwarming van je huis zijn er verschillende duurzame oplossingen, denk bijvoorbeeld aan waterstof en aardwarmte. In vergelijking met aardgas zijn beide duurzame alternatieven. Elektriciteit valt ook op te wekken uit meerdere bronnen. Er zal goed gekeken moeten worden wat het beste past in jouw huis.

Geef een reactie