Houd hier rekening mee bij het kiezen van glaskit

Het kiezen van de beste beglazingskit kan soms best een uitdaging zijn. Je krijgt veel eigenschappen voor je neus, maar weet eigenlijk niet op basis van welke factoren jij jouw keuze moet maken. In deze tekst kun jij alle basisinformatie over glaskit vinden. Hierdoor kun jij straks de juiste keuze maken! Op deze pagina ga je namelijk de volgende onderwerpen tegenkomen:

  • Waar je glaskit voor gebruikt
  • Wat glaskit inhoudt
  • Eigenschappen van glaskit

Waarvoor gebruik je glaskit?

Glaskit wordt natuurlijk vooral gebruikt afdichtingen rondom glas. In de meeste gevallen wordt glaskit gebruikt om glas in houten kozijnen af te dichten, maar het heeft ook andere toepassingen. Je kunt beglazingskit gebruiken voor het kitten van plinten, het afdichten van dilatatievoegen buiten en zelfs voor vloeraansluitingen en kozijnaansluitingen.

Wat beglazingskit extra handig maakt, is dat het geschikt is voor diverse glastypes, waaronder gelaagd glas, enkelglas, isolatieglas, inbraakwerend glas en zelfreinigend glas. Bovendien zijn veel beglazingskitten hybride en bevatten ze polymeer, wat het zeer geschikt maakt om over te kunnen schilderen. Hierdoor kun je de afdichting naadloos laten opgaan in je interieur of exterieur.

Aandachtspunt

Het enige aandachtspunt is dat polymeerkit soms wat draderiger kan zijn en moeilijker af te werken is dan siliconenkit, maar over het algemeen biedt beglazingskit een handige oplossing voor afdichtingsmogelijkheden op diverse materialen, zoals glas, hout, aluminium en meer. Kortom, beglazingskit is een waardevol hulpmiddel met tal van toepassingen die misschien niet direct voor de hand liggen.

Wat houdt glaskit in?

We hebben het hierboven al benoemd, maar de meeste beglazingskitten zijn ontwikkeld met een polymeerbasis. In dit geval hebben we het dan over hybride beglazingskit. Hybride beglazingskitten zijn altijd gebaseerd op polymeer. Om het concept van deze beglazingskit te begrijpen, moeten we de term ‘hybride’ even bekijken. Het begrip ‘hybride’ verwijst naar een combinatie of samenwerking, zoals bij een hybride auto die zowel op benzine als elektriciteit rijdt. In het geval van hybride beglazingskit is het een samensmelting van eigenschappen. Een polymeerkit combineert namelijk de mechanische kenmerken van polyurethaankit met de gebruiksvriendelijkheid van siliconenkit.

Grootste voordeel glaskit

Het grootste voordeel van deze kitten is hun siliconenvrije samenstelling. Hierdoor zijn ze uitstekend overschilderbaar, waardoor velen ze verkiezen voor het afdichten van houten kozijnen en deuren. Hoewel ze schilderbaar zijn, zijn hybride kitten vaak verkrijgbaar in diverse (RAL) kleuren, en schilderen is niet noodzakelijk voor de technische prestaties van de kit. Het overschilderen kan echter nuttig zijn, aangezien polymeren soms een beetje kleverig blijven na volledige uitharding, wat vuilophoping kan bevorderen.

Polymeerkit staat erom bekend iets draderiger te zijn, wat voor sommigen het afwerken ervan lastiger maakt in vergelijking met siliconenkit.

Belangrijkste eigenschappen van glaskit 

Bij het selecteren van glaskit is het van essentieel belang om aandacht te besteden aan de volgende eigenschappen. Door deze eigenschappen in overweging te nemen, kun je zelf bepalen welke aspecten voor jouw project van het grootste belang zijn:

Elasticiteit
Een goede beglazingskit moet elastisch zijn om bewegingen en trillingen op te vangen zonder scheuren of breken.

Hechting
Het is cruciaal dat de kit stevig hecht aan zowel het glas als het kozijnmateriaal om een betrouwbare afdichting te garanderen.

Weerbestendigheid
Beglazingskit moet bestand zijn tegen weersinvloeden, uv-straling en temperatuurschommelingen zonder dat de kwaliteit verslechtert.

Overschilderbaarheid
Afhankelijk van je esthetische voorkeuren is het handig als de kit overschilderbaar is, zodat deze naadloos in je ontwerp past.

Duurzaamheid
Kies een beglazingskit die lang meegaat zonder te verouderen, krimpen of barsten.

Door deze eigenschappen in acht te nemen, kun je de beglazingskit selecteren die het beste aansluit bij jouw specifieke behoeften en prioriteiten voor je project.

Conclusie

Bij het kiezen van de juiste glaskit zijn enkele cruciale overwegingen van belang. Glaskit komt van pas bij het afdichten van glas, vooral in houten kozijnen, maar heeft ook veelzijdige toepassingen, zoals het kitten van plinten, dilatatievoegen, en vloeraansluitingen. Het is compatibel met diverse glassoorten, zoals gelaagd, enkel, isolatie-, inbraakwerend en zelfreinigend glas. Veel glaskitten zijn hybride en bevatten polymeer, wat betekent dat ze overschilderbaar zijn en naadloos bij je ontwerp passen.

Hybride glaskit combineert de mechanische eigenschappen van polyurethaankit met het gebruiksgemak van siliconenkit. Hoewel deze kit overschilderbaar is, zijn ze vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren. Houd er rekening mee dat polymeerkit soms wat draderiger kan zijn en moeilijker af te werken dan siliconenkit.

Bij het selecteren van glaskit zijn enkele essentiële eigenschappen van belang: elasticiteit, hechting, weerbestendigheid, overschilderbaarheid, en duurzaamheid. Door deze factoren in acht te nemen, kun je de juiste glaskit kiezen die perfect aansluit bij de behoeften van je project.

Geef een reactie