Schimmel op de muur: oorzaak + oplossing

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op april 22nd, 2023 om 04:49 pm

Schimmel op de muur kan een veelvoorkomend probleem zijn in veel huishoudens. Het is niet alleen onaantrekkelijk om naar te kijken, maar het kan ook een gezondheidsrisico vormen voor bewoners. Samen met de experts van Lavos Reiniging schreven we een blog waarbij we ingaan op de oorzaken van schimmel op de muur en wat je kunt doen om het te voorkomen.


Vocht de hoofdoorzaak voor schimmelvorming op muren

Schimmel op de muur ontstaat wanneer er een vochtige omgeving is. Dit kan veroorzaakt worden door condensatie, lekkages, een gebrek aan ventilatie, en vochtige muren of plafonds. Schimmelsporen verspreiden zich gemakkelijk en vinden in vochtige omgevingen een geschikte plek om te groeien. Dit kan leiden tot schimmelplekken die zich snel verspreiden als er niets aan gedaan wordt.


Oorzaken + oplossingen van schimmel op de muur

Oorzaken Oplossingen
Condensatie veroorzaakt door activiteiten zoals douchen, koken en wassen. Zorg voor een goede ventilatie, vooral in ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd zoals de badkamer en de keuken.
Lekkages in de dakbedekking of muren. Repareer eventuele lekkages in de dakbedekking of muren.
Vochtige muren en plafonds veroorzaakt door een gebrek aan ventilatie. Houd vochtige muren en plafonds droog, gebruik vochtwerende verf en zorg voor een goede luchtvochtigheid in huis. Investeer waar mogelijk in goede ventilatieroosters en misschien wel een ventilatiesysteem

Laat schimmel op muren verwijderen door professionals

Als je schimmel op de muur hebt, dan is het verleidelijk om zelf de schimmel van de muur te verwijderen. Het is echter belangrijk om te weten dat schimmel niet altijd zichtbaar is en dat het verwijderen ervan een gevaarlijk proces kan zijn. Het is daarom altijd te adviseren een expert in te schakelen.

Als je besluit om een expert in te schakelen om de schimmel te verwijderen, zorg er dan voor dat je een gekwalificeerde en ervaren professional kiest. Vraag om referenties en controleer of ze gecertificeerd zijn om schimmel te verwijderen. Op deze manier weet je zeker dat het werk op een veilige en effectieve manier wordt uitgevoerd.

Voorkomen van schimmel op de muur

Het voorkomen van schimmel op de muur begint bij het controleren en oplossen van de oorzaken van vocht in huis. Zorg voor een goede ventilatie, vooral in ruimtes waar veel vochtige lucht wordt geproduceerd, zoals de badkamer en de keuken. Blijf scherp op eventuele lekkages in de dakbedekking of muren en repareer zo snel mogelijk. Gebruik daarnaast een vochtwerende verf om schimmelgroei te voorkomen.

TIP: Lees ook onze blog over het voorkomen van schimmel op zolder >>

Gezondheidsrisico’s bij schimmel aan de muur

Schimmelsporen zijn allergenen

Schimmel op de muur is niet alleen vies en lelijk, maar het kan ook ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen (bron). Schimmelsporen zijn namelijk bekende allergenen en kunnen leiden tot irritatie van de ogen, neus en keel, hoesten, niezen, huiduitslag en ademhalingsproblemen. Daarnaast kunnen schimmelsporen giftige stoffen produceren. Deze worden ook wel mycotoxinen genoemd. Mycotoxinen kunnen zeer schadelijk zijn voor de gezondheid.

Verzwakt immuunsysteem? Kijk uit!

Mensen met een verzwakt immuunsysteem, zoals ouderen, kinderen en mensen met chronische ziekten, lopen een verhoogd risico op gezondheidsproblemen als gevolg van schimmel. Helaas zien we dat juist deze groep mensen vaker te maken krijgen met schimmelvorming, daar een groot deel van deze groep niet in de meest luxe huizen woont.

Kijk uit voor zwarte schimmel.

Zwarte schimmel (Stachybotrys chartarum), produceert zeer giftige stoffen die al snel kunnen leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, bloedingen in de longen en neurologische symptomen. Dat wil je natuurlijk absoluut voorkomen. Schakel daarom zo snel mogelijk een expert in om het op te lossen.

Aanvullingen op onze blog ‘Schimmel op de muur: oorzaak + oplossing’?

Hoewel we specialisten zijn op het gebied van wonen, kan het natuurlijk altijd zijn dat we iets over het hoofd zien. Misschien missen we wel cruciale informatie over de oorzaken van schimmelvorming en de oplossing ervoor. Wij zouden het daarom fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen helpen bij een zo goed mogelijke leefomgeving binnenshuis.

Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Een gedachte over “Schimmel op de muur: oorzaak + oplossing

Geef een reactie