Toegankelijkheid in huis: ideeën om je huis rolstoelvriendelijk te maken

Het aangewezen raken op een rolstoel is een verschrikkelijk verlies aan mobiliteit. Als het mogelijk is om je eigen huis aan te passen, dan wil je toch het liefste thuis blijven wonen. Alle ruimtes in huis zullen waarschijnlijk aangepast moeten worden.

Een elektrische rolstoel van totale Zorgwinkel is het ideale middel om je mobiliteit te vergroten. Wil jij ook ideeën om je huis rolstoelvriendelijk te maken voor de toegankelijkheid in huis, lees dan snel verder.

Drempels en deuren

De deuropening moet minimaal 85 centimeter breed zijn om er met de rolstoel door te kunnen. Ook moet het huis drempelvrij worden gemaakt of met oprijplaten toegankelijk. Vooral bij de buitendeuren moet er gezorgd worden dat de rolstoel erin kan en het regenwater buiten blijft. Dit kan door drempellopen aan te brengen.

Indien mogelijk kunnen bij de buitendeuren lichte hellingen worden gemaakt zodat het in- en uitrijden met een rolstoel gemakkelijker wordt. Vraag advies en hulp voor rolstoelvriendelijke woningaanpassingen bij de totale Zorgwinkel.

Badkamer en toiletruimte

Voor een rolstoelgebruiker moet de badkamer ruim genoeg zijn om in te rijden en te keren. Onder de wastafel moet ruimte vrij zijn om er met de rolstoel onder te rijden, de kraan moet met een hand bedienbaar zijn.

Een ruime inloopdouche met een douchezitje zorgt voor optimaal comfort. In de wc-ruimte zal een verhoogd toilet met steunbeugels helpen om zelfstandig naar de wc te kunnen gaan. Zorg er wel voor dat je zonder problemen wc-papier kan pakken en je handen kan wassen.

Huiskamer en keuken

De huiskamer moet genoeg bewegingsruimte bieden, een rolstoel heeft veel doorgangsruimte nodig en een grote draaicirkel. Maak zo mogelijk meer plaats door minder meubels in de woonkamer te plaatsen. Voor gordijnen en ramen is het mogelijk om deze op afstand bedienbaar te maken.

In de keuken is het belangrijk dat er voldoende ruimte is en dat het aanrechtblad op een hoogte van 75 centimeter zit en je er met de rolstoel onder kunt rijden. Houd rekening met de diepte van de spoelbak en het werkblad.

Zorg dat alles bereikbaar is in onderkastjes in de vorm van lades. De keukenmengkraan moet met een hand te bedienen zijn en de oven wordt aangebracht op ooghoogte. Op een inductie kookplaat is het gemakkelijker om met de pannen te schuiven.

Gemak dient de mens

Verlichting met bewegingssensoren, elektrisch bedienbare buitendeuren, een eventuele traplift bij een bovenverdieping, schuifdeuren en moderne technologie kunnen verder helpen het leven van een rolstoelgebruiker heel wat gemakkelijker te maken.

Slimme verlichting en deurbellen bedienen via de smartphone zijn verdere handige hulpjes voor een zelfstandig leven in je eigen rolstoelvriendelijke huis.

Geef een reactie