Verleng het zwemseizoen met solar zwembadverwarming

Zwembad verwarmen met zonne-energie

Zwembad verwarmen met zonne-energie: energiezuinig & duurzaam

Als u een zwembad heeft en in Nederland of België woont is het zwemwater het overgrote deel van het jaar onder de temperatuur die gemiddeld genomen als aangenaam wordt ervaren. Dat is natuurlijk super jammer, want u kunt ieder jaar maar een relatief korte periode genieten van uw zwembad. Precies om die reden schaffen veel zwembadeigenaren op een gegeven een zwembadverwarming aan.

De aanname is vaak dat een zwembadverwarming en de installatie van een zwembadverwarming ontzettend duur is en ingewikkeld is. In sommige gevallen klopt die aanname ook, maar tegenwoordig heeft u de keuze uit allerlei oplossingen. De meest energiezuinige en duurzame variant is de solar zwembadverwarming.

Zwembad verwarmen met de kracht van de zon

Zoals de naam al doet verklappen gebruikt de solar zwembadverwarming de kracht van de zon om het water te verwarmen. Het concept van een solar zwembadverarming is simpel. De solar matten vangen de zonne-energie op. Door deze matten liggen buizen waardoor het water met behulp van een pomp stroomt. Als de zon schijnt warmen de solar matten het water op en stroomt het weer als warm water terug in uw zwembad. Langzaam maar zeker zal de temperatuur van het water stijgen.

Met solar zwembadverwarming is de impact op het milieu zo klein als mogelijk en verbruikt u geen tot weinig elektriciteit om uw zwembad te verwarmen. De enige elektriciteit die u verbruikt is voor de pomp die het water door de buizen pompt.

Installatieproces

Een voordeel is dat de installatie van het systeem inclusief solar matten en zwembadpompen niet al te ingewikkeld. Met de nodige PVC hulpstukken, zwembadslangen, lijm en simpel gereedschap kunt in de meeste gevallen de klus binnen een paar uur klaren. Het allerbelangrijkste is dat u een goede plek vindt voor het plaatsen van de matten. Uiteraard wilt u deze plaatsten waar veel zonlicht is zoals het dak van uw huis of tuinhuisje.

Nadelen van solar zwembadverwarming

Ondanks de voor de hand liggende voordelen van solar matten zijn er ook enkele nadelen. Allereerst is er zonlicht nodig om de solar matten te ‘activeren’. In de nacht of tijdens erg bewolkte dagen zal dit niet werken en zult u geen warm water genereren. Daarnaast zijn andere zwembadverwarmingen die beduidend meer energie verbruiken krachtiger. Met deze verwarmingen kunt het zwembad sneller verwarmen en grotere temperatuurverschillen overbruggen.

Geef een reactie