Waarom kiezen voor een gevelrenovatie? Voordelen en aandachtspunten  

Wat valt onder gevelrenovatie? Mogelijkheden  

Je kunt een oude gevel op verschillende manieren opknappen. Een greep uit de verschillende soorten gevelrenovaties vind je hieronder.  

Gevel reinigen  

Een relatief eenvoudige én weinig ingrijpende manier om een oude gevel op te frissen, is het laten reinigen van de gevel. Er zijn verschillende manieren om een gevel te reinigen (van stoomreinigen tot zandstralen), maar let goed op: niet elke reinigingsmethode is geschikt voor elk type gevel.  

Een hardnekkig vervuilde gevel knap je op met een zandstralen of een chemische reiniging. Voor milde vervuiling volstaat een behandeling met een stoomreiniging of nevelstraler. Een reinigingsspecialist bekijkt hoe je gevel er aan toe is en gaat op zoek naar de beste methode om de gevel er weer als nieuw uit te doen zien!  

Tip: Laat na een gevelreiniging je buitenmuren impregneren! Daarmee bescherm je jouw woning tegen de 3 vervelende v’s: vocht, vorst en vuil.  

Voegen repareren  

Oude gevels kunnen onder invloed van het weer en andere externe factoren schade oplopen. Beschadigd voegwerk en kapotte voegen ogen niet enkel slordig, maar vormen ook een opening waardoor vocht en tocht gemakkelijk je woning binnendringen. De kans op nieuwe schade vergroot naarmate de tijd vordert. Elke vriesbui verhoogt het risico op onherstelbare schade.  

Beschadigingen aan een oude buitenmuur kun je in de meeste gevallen gelukkig weer laten herstellen. Een aannemer kan de voegen van een bakstenen muur onder handen nemen, en herstelt zo het oorspronkelijke karakter van de buitenmuren. De buitenmuur is meteen weer goed bestand tegen vocht en vorst!  

Nieuwe gevelbekleding  

De gevelbekleding kan er na verloop van tijd wat minder fraai uit gaan zien. Is de gevelbekleding ook nog eens beschadigd of ernstig vervuild? Dan kan een heuse gevelrenovatie aangewezen zijn. Een vakspecialist verwijdert de oude gevelbekleding vakkundig en voorziet je gevel van een volledig nieuwe look.  

Er zijn ontzettend veel soorten gevelbekleding verkrijgbaar : van panelen in verschillende houtsoorten, tot kalkpeister of steenstrips met de authentieke look van baksteen op je buitenmuur.  

Tip: Maak gebruik van het moment om je gevel te voorzien van een nieuwe laag isolatiemateriaal. Zo sla je twee vliegen in een klap: een energiezuinigere woning mét een frisse, nieuwe uitstraling!  

Gevel schilderen  

Je gevel renoveren met een klein budget? Overweeg dan een laagje verf! Je gevel schilderen is weinig ingrijpend, maar kan de uitstraling van je woning enorm verfraaien.   

Laat voor je begint met schilderen eventuele schade herstellen, en gebruik zeker de juiste verf. Een vakspecialist helpt je met het vinden van de juiste dampopen verf voor jouw type gevel.  

Voordelen van een nieuwe gevel  

Een gevelrenovatie brengt heel wat leuke voordelen met zich mee.  

Gelegenheid tot een upgrade van de isolatie  

Het renoveren van je gevel is vaak het perfecte moment om de woning meteen van nieuwe gevelisolatie te voorzien. Door zowel het renoveren als isoleren van de gevel over te laten aan eenzelfde firma kun je vaak flink wat besparen.  

Door je woning beter te isoleren, verbeter je de energiezuinigheid. Verwarmen in de winter wordt eenvoudiger en vergt minder energie, waardoor je energiekosten aanzienlijk dalen. In de zomer blijft het binnen dan weer lekker cool, Airco op volle kracht? Dat wordt volledig overbodig!  

Bescherming tegen vocht  

Een zwakke gevel kan heel wat vochtproblemen aantrekken. Van opstijgend grondwater tot overlast door neerslaand vocht: het water komt je al snel aan de lippen te staan. Door je gevel te renoveren, geef je jouw woning de nodige weerstand om al dat ongewenste water daar te houden waar het hoort: buitenshuis!  

Blijft je woning ook op de natste dagen behaaglijk droog en warm? Dan geniet je een uitstekend binnenklimaat. Schimmel en vochtproblemen zijn verleden tijd, en ziektes en bacteriën verspreiden zich een stuk moeilijker als ze geen vochtige omgeving hebben om welig in te tieren.   

Stabielere woning  

Een zwakke gevel zal uit zichzelf niet sterker worden. Integendeel, eens de gevel verzwakt, kan de situatie er enkel nog op achteruitgaan. De gevel trekt vochtproblemen aan, het voegwerk wordt aangetast, de gevelbekleding lost… Voor je het weet is de draagkracht van je woning zodanig aangetast dat het onveilig wordt om binnenshuis te vertoeven.  

Met een grondige gevelrenovatie ga je de verzwakking van je woning tegen. Je herstelt de draagkracht van de gevel, en verzekert dat je woning nog generaties lang meegaat.  

Gevel met een nieuwe, verbeterde uitstraling  

Met een gevelrenovatie doe jij je woning er weer als nieuw uitzien. Je hebt bovendien de keuze uit een enorm aantal soorten gevelbekleding: van een laagje verf tot stijlvol metselwerk, van natuurlijke houten gevelbekleding tot thermisch isolerende spuitkurk. De mogelijkheden zijn bijna eindeloos, en een totaal nieuwe uitstraling is perfect mogelijk.  

Past je huidige gevel niet bij jouw droomwoning? Dan breng je daar met een gevelrenovatie snel verandering in. Het resultaat is een gerenoveerde woning die helemaal bij jouw voorkeuren past.  

Stijging van de waarde  

Een woning die…  

  • Beter geïsoleerd is  
  • Beschermd is tegen vocht  
  • Nog jarenlang overeind blijft staan  
  • Er gloednieuw uitziet  

Is natuurlijk een stuk meer waard dan een huis met een verloederde buitenschil. Investeren in een gevelrenovatie kan bijgevolg heel wat opbrengen wanneer je de woning verkoopt.  

Waar moet je op letten bij een gevelrenovatie?  

Het is natuurlijk niet allemaal maneschijn en rozengeur: een gevelrenovatie kan best ingrijpend zijn. Je gaat ook best niet te licht over het renoveren van de gevel heen. De belangrijkste aandachtspunten op een rijtje.  

Heb je een vergunning nodig voor een gevelrenovatie?  

Een gevelrenovatie wordt niet altijd zomaar toegestaan. Het beschermd aangezicht van een monumentaal pand mag je niet zomaar laten aanpassen. Daarnaast kan het goed zijn dat voor jouw gevelwerken een vergunning nodig is. Ga daarvoor te rade bij de gemeente, of laat een vakspecialist je informeren over de toestand in jouw regio.  

Je gevel kan tijdelijk instabiel zijn  

Tijdens de werkzaamheden kan de buitenmuur tijdelijk instabiel zijn. Zeker als een vakspecialist de stenen of het voegmiddel in de buitenmuur vervangt. Wees gerust: een vakspecialist verzekert dat je woning mooi overeind blijft staan gedurende (en uiteraard ook na) de werkzaamheden.  

Niet elke renovatie is geschikt voor elke gevel  

Wat precies mogelijk is, is afhankelijk van het type gevel. Benieuwd wat wel en niet kan met jouw woning? Een specialist komt bij je langs om de verschillende oplossingen te verkennen en geeft je advies op maat.  

Een gevelrenovatie kan prijzig zijn  

Afhankelijk van het soort renovatie dat je laat uitvoeren, kan de prijs al eens flink oplopen. Vergelijk daarom zeker meerdere, gratis op maat opgestelde offertes.  

Wat is beste gevelrenovatie? Een renovatie die je laat uitvoeren door een gevelspecialist!  

Of je jouw gevel nu voorziet van houten gevelbekleding, laat stoomreinigen, zandstralen, of een andere methode verkiest: doe beroep op een betrouwbaar en ervaren aannemer voor de beste resultaten.   

De beste én meest voordelige oplossing voor een gevelrenovatie vind je door het aanbod in jouw regio te vergelijken.   

Een gedachte over “Waarom kiezen voor een gevelrenovatie? Voordelen en aandachtspunten  

Geef een reactie