Wanneer heb je slaaptekort? + Gevolgen & Oplossingen

Wanneer heb je slaaptekort?

Slaaptekort treedt op wanneer je minder dan het minimum van 6 uren per nacht slaapt. Je krijgt dan niet genoeg slaap om je lichaam en geest goed te laten functioneren. Een slaaptekort kan zowel acuut (bijvoorbeeld na één nacht slechte slaap) als chronisch (bijvoorbeeld bij langdurige slapeloosheid) zijn.

Een enkele nacht van minder dan 7 uur slaap kan al leiden tot vermoeidheid en slaperigheid overdag. Chronisch slaaptekort wordt gedefinieerd als minder dan 7 uur slaap per nacht gedurende meerdere opeenvolgende nachten.

Het is belangrijk om op te merken dat slaaptekort subjectief kan zijn en dat sommige mensen zich bijvoorbeeld uitgerust kunnen voelen met minder dan 7 uur slaap per nacht, terwijl anderen meer slaap nodig hebben.

Lees alles over slapen op SlaapHub >>


Hoe weet je dat je (een) slaaptekort hebt?

Je kunt slaaptekort herkennen aan symptomen zoals vermoeidheid, slaperigheid overdag, prikkelbaarheid, slechte concentratie, geheugenproblemen, verminderde prestaties en meer behoefte aan koffie of andere stimulerende middelen.


De gevaren van te weinig slaap

Te weinig slaap kan ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn, waaronder een verhoogd risico op obesitas, diabetes, hartaandoeningen, beroertes, depressie, angststoornissen en een verminderd immuunsysteem. Ook kan slaaptekort leiden tot verkeers- en arbeidsongevallen.


“Heerlijk geslapen afgelopen nacht………
Toch wel 40 minuten achter elkaar”

De 10 meest-voorkomende oorzaken van een slaaptekort

Slaaptekort is meestal het gevolg van een combinatie van factoren. Hieronder hebben we de 10 meest voorkomende oorzaken voor je opgesomd.

  1. Stress en zorgen
  2. Beginnend ouderschap (het hebben van jonge kinderen)
  3. Een onregelmatig slaappatroon
  4. Te veel cafeïne, alcohol of andere stimulerende middelen
  5. Lichamelijke pijn of ongemakken zoals apneu of restless legs syndrome
  6. Elektronica en schermen voor het slapengaan
  7. Een te warme of te koude slaapomgeving
  8. Oncomfortabel matras of kussen
  9. Lawaai of licht in de slaapkamer
  10. Werken in nachtploegen

De 10 meest-voorkomende gevolgen van een slaaptekort

Wat de gevolgen of symptomen van slaaptekort betreft, is er een verschil tussen een kortdurend en een langdurig of chronisch slaaptekort. Zodra er sprake is van een chronisch slaaptekort worden onderstaande gevolgen vaak erger.

  1. Lusteloosheid
  2. Verminderde prestaties en concentratieproblemen
  3. Verhoogd risico op ongevallen
  4. Gewichtstoename en obesitas
  5. Verhoogd risico op hartaandoeningen en beroertes
  6. Verzwakt immuunsysteem
  7. Stemmingsschommelingen en prikkelbaarheid
  8. Depressie en angststoornissen
  9. Problemen met het geheugen en de cognitieve functie
  10. Verminderde seksuele functie en libido

Slaaptekort inhalen

Slaaptekort oplossen / inhalen?

Helaas kun je een slaaptekort niet zomaar inhalen. Het is dan ook een utopie om een slaaptekort op te lossen door na diverse opeenvolgende nachten van minder dan 6 uur slaap opeens een aantal lange nachten te maken. Volg je de volgende 3 tips? Dan heb je een wél een goede kans om er vanaf te komen.

Zorg voor een regelmatig slaappatroon en voldoende slaaptijd

Probeer elke nacht op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Zo houd je je biologische klok in balans en zal je lichaam beter kunnen wennen aan je slaappatroon. Zorg er daarnaast voor dat je voldoende slaaptijd hebt. Probeer indien mogelijk 7-9 uur slaap per nacht te krijgen. Plan je dag daaromheen, en wees realistisch in wat je wilt en kunt doen.

Vermijd stimulerende middelen voor het slapengaan (bijv cafeïne en alcohol)

Cafeïne is een bekende stimulant en kan het inslapen belemmeren en de slaapkwaliteit verminderen. Probeer cafeïne minstens 6 uur voor het slapengaan te vermijden. Hetzelfde geldt voor alcohol, dat weliswaar kan helpen om sneller in slaap te vallen, maar de slaapkwaliteit vermindert en kan leiden tot vroeg wakker worden. Drink daarom liever geen alcohol in de avonduren.

Creëer een rustgevende slaapomgeving, waarin het donker, stil en koel is.

Probeer je slaapkamer zo in te richten dat het een rustgevende plek is om te slapen. Zorg voor verduisterende gordijnen om het licht buiten te houden en gebruik oordoppen of een geluidmachine om storende geluiden te dempen. Houd de slaapkamer koel, tussen de 16-18 graden Celsius, om je lichaam te helpen afkoelen en ontspannen voor het slapengaan. Richt je slaapkamer daarnaast in als slaapkamer en niet als werkplek. Dit zorgt ervoor dat je brein de associatie maakt tussen de slaapkamer en ontspanning.


Schakel een expert in als je slaapproblemen blijft houden

Door deze drie suggesties te volgen, kun je je slaap verbeteren en slaaptekort verminderen. Het is belangrijk om te onthouden dat het vinden van de juiste oplossing voor slaapproblemen een proces kan zijn. Neem contact op met een medisch professional als je aanhoudende slaapproblemen hebt of het gevoel hebt dat je ondanks deze suggesties geen verbetering ziet.


Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!

Wij hopen dat we jouw vragen over slaaptekorten hebben kunnen beantwoorden en dat je vanaf nu goed op de hoogte bent van de oorzaken, gevolgen en oplossingen.

Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.

2 gedachten over “Wanneer heb je slaaptekort? + Gevolgen & Oplossingen

Geef een reactie