Wat is de beste plaats in huis voor een urn

Steeds vaker kiezen mensen voor een crematie in plaats van een traditionele begrafenis. De meeste van deze mensen kiezen er vervolgens na de crematie voor om de as in hun huis of als sieraad te bewaren als een blijvend gedenkteken voor hun dierbare. Maar waar in huis plaats je een urn/gedenkteken?

Wij begrijpen goed dat in tijden van rouw het kiezen van een juiste plek voor de urn van een dierbare niet altijd eenvoudig is. We hopen je hiermee toch een aantal goede tips te geven over het proces zodat jij zelf kunt bepalen wat de beste plaats is.

Kies eerst de kamer

Sommige mensen kiezen voor een kamer die regelmatig door familieleden en gasten wordt gebruikt, terwijl anderen kiezen voor een meer besloten locatie, zoals een slaapkamer of studeerkamer. Je kunt ook een kamer kiezen waar jouw dierbare graag tijd doorbracht of waar speciale herinneringen werden gecreëerd.

Stem de stijl van de urn af op het decor en de functie van de kamer

Het zal je verbazen; Urnen zijn verkrijgbaar in de meest uiteenlopende materialen en stijlen. Natuurlijk wil je dat de urn deel uitmaakt van de inrichting van de kamer, maar het is de bedoeling dat je een stijl kiest die die inrichting versterkt en er tegelijk ook in opgaat. Het moet er natuurlijk niet misplaatst uit te zien.

Het kan ook andersom

Natuurlijk kun je ook het materiaal en de stijl van de urn afstemmen op de levensstijl, hobby’s of persoonlijkheid van jouw dierbare, en dat keuzeproces kan ook nuttig zijn bij het bepalen van de beste plaats voor jouw dierbare.

Goed om te weten: Is er een uitvaartverzekering? Dan wordt ik vrijwel alle gevallen de urn ook vergoed omdat deze onlosmakelijk verbonden is aan de uitvaart. Je hoeft dus geen rekening te houden met de prijs van de urn. Dat is een zorg minder

Zorg ervoor dat de locatie uit de buurt van een ‘looproute’ is.

De meeste urnen zijn gemaakt van breekbare materialen. Je wilt er natuurlijk zeker van zijn dat de urn zichtbaar is. Toch is het belangrijk een plaats te kiezen waar de urn niet kan worden omgestoten. Zorg ervoor dat de tafel of een ander oppervlak goed ondersteund is om te voorkomen dat de urn per ongeluk omvalt.

Wil je een gedenkruimte/hoek creëren?

Sommige mensen geven er de voorkeur aan om de urn op zichzelf te laten staan, terwijl anderen graag een hele gedenkruimte of hoek creëren waarin de urn is verwerkt, samen met foto’s, sieraden, prijzen en andere aandenkens die een verhaal vertellen over het leven, de prestaties en de interesses van de overledene. Je kunt de gedenkruimte ook gebruiken als plek voor anderen om aandenkens achter te laten, zoals brieven of kunstwerken.

Kaarsen (het liefst op batterijen) of een speciale schemerlamp kunnen zorgen voor de perfecte sfeer in een gedenkruimte.

Urn plaatsen in Feng shui stijl

Feng Shui is een stijl van inrichten die streeft naar harmonie in een huis door zeer nauwkeurige plaatsing van voorwerpen en meubels, en deze principes strekken zich zelfs uit tot de ideale plaatsing van een crematie-urn. Idealiter plaats je de urn op een plek met veel positieve energie.

Huis op het oosten, noordoosten, zuidoosten of zuidwesten

In het algemeen betekent dit dat in een huis dat naar het oosten, noordoosten, zuidoosten of zuidwesten is gericht, de urn moet worden geplaatst in een kamer in het noordoosten of noordwesten van het huis.

Huis op het westen, zuiden, noorden of noordwesten

In een huis dat naar het westen, zuiden, noorden of noordwesten is gericht, moet de urn worden geplaatst in een kamer in het noordelijke of zuidelijke deel van het huis. In ieder geval is het belangrijk om de urn op een zichtbare plaats te zetten en niet achter de gesloten deuren van een kast of kast.

Onthoud: het is geen beslissing die je vandaag nog moet maken

Waar jij besluit de urn van jouw dierbare te plaatsen is een persoonlijke beslissing, die jou een gevoel van nabijheid en troost kan geven. Neem de tijd en wees niet bang om in de toekomst van plaats te veranderen. En onthoud: het is geen beslissing die je vandaag nog moet maken. Als jij er niet zeker van bent of klaar voor bent, dan kun je prima nog een periode wachten.

Geef een reactie