Wat is een staafmat hekwerk?

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:31 pm

Een staafmat hekwerk is een hekwerk van horizontale en verticale spijlen. Het bestaat uit staafmatten van ongeveer 2,5 meter breed die in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn. De gaten in het hek zijn ongeveer 5 centimeter breed en 20 centimeter hoog. De hekken worden door middel van palen aan elkaar gekoppeld. De staafmat bestaat uit aan elkaar gelaste zinken draden. Daarnaast worden de staafmatten behandeld met een poedercoating, waardoor ze beter beschermd zijn tegen de weersinvloeden. Doordat de poedercoating verhit wordt, veranderd de poedercoating in een plastic laagje dat het hekwerk beschermt. Staafmat hekwerken zijn uitermate geschikt als afscheiding in je tuin, maar ook langs parkeerplaatsen of speeltuintjes. Bovendien is het mogelijk om een poort of een deur in het staafmat hekwerk te maken.

Zijn er verschillende soorten staafmat hekwerk verkrijgbaar?

Staafmat hekwerk is verkrijgbaar in enkelstaaf- en dubbelstaafmatten. De gaten in de enkelstaafmatten zijn groter dan in de dubbelstaafmatten. Hierdoor geven de enkelstaafmatten een ruimer gevoel dan de dubbelstaafmatten. Bij de dubbelstaafmatten zijn de spijlen dikker dan bij de enkelstaafmatten. Bij de enkelstaafmatten zijn alle spijlen 4,7 millimeter dik, terwijl dit bij de dubbelstaafmatten op 5 millimeter voor de verticale en op 6 millimeter voor de horizontale staven zit. Bovendien zitten er in een dubbelstaafmat 2 horizontale spijlen, waardoor de mat steviger is dan de enkelstaafmat. De standaardhoogtes voor enkelstaafmatten zijn 1.03 meter, 1.23 meter en 1.43 meter, terwijl de dubbelstaafmatten ook in 1.83 meter en 2.03 meter verkrijgbaar zijn. Bovendien is het mogelijk om de staafmatten te bekleden, zodat je meer privacy hebt. Dit zou je kunnen doen door middel van vlechtband of groene planten. Op de site www.resifence.nl kun je de verschillende soorten hekken en poorten bekijken.

Wat kost een staafmat hekwerk?

Een staafmat hekwerk is relatief goedkoop, zeker als je het vergelijkt met een hardhouten schutting. Een dubbelstaafmat hekwerk kost ongeveer € 50 voor een deel van 2 meter breed en 1,83 meter hoog. Daar heb je dan nog wel 2 palen ter bevestiging voor nodig en die kosten ongeveer € 30 per stuk. Voor een enkelstaafmat hekwerk ben je ook ongeveer € 50 kwijt, maar dan voor een deel van 2,5 meter. Daarnaast is het mogelijk om een enkele of dubbele poort in het hek aan te brengen. Deze poorten zijn relatief duur als je het vergelijkt met de matten. Voor een dubbele poort van 3 meter breed moet je rekenen op ongeveer € 650. Voor een enkele poort van ongeveer 1.20 meter ligt dit rond de € 325. Als je je hekwerk wil gaan bekleden moet je voor vlechtband rekenen op € 70 voor € 50 meter, terwijl je voor groene klimplanten wellicht minder kwijt bent. Het duurt alleen langer. Op

Kan ik een staafmat hekwerk zelf plaatsen?
Het plaatsen van een staafmat hekwerk is relatief simpel zelf te doen. Het is wel van belang dat het mogelijk is om de palen makkelijk in de grond te krijgen, dus de grond moet niet al te hard zijn.

Geef een reactie