Winterklaar maken van je tuin

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:48 pm

Wil je in het voorjaar weer genieten van een mooie tuin? Dan is het belangrijk om je tuin daarvoor altijd eerst goed voor te bereiden op de winter. Dit hoeft niet eens zo heel veel tijd te kosten, maar is wel belangrijk als je ook na de winter een mooie tuin wilt behouden. Vaak wordt hiervoor een dag gekozen wanneer het nog ietwat zonnig is en nog geen nachtvorst is. Dan is grond van de tuin namelijk nog behoorlijk zacht en kan er makkelijk worden getuinierd. Warentuin geeft in dit artikel nog een aantal tips voor het winterklaar maken van je tuin.


Knippen van je planten

Heb je een aantal planten die je eigenlijk al te groot vindt voor je tuin? Dan kun je ervoor kiezen om deze planten te scheuren en vervolgens weer opnieuw te planten. Hierdoor zullen er nieuwe planten ontstaan welke tevens in het voorjaar weer zullen gaan bloeien. In deze periode wordt tevens vaak ook de struiken gesnoeid omdat ze vervolgens niet meer zullen gaan groeien. Dan kun je de winter ingaan met een strakke tuin.


Bescherming tegen de vorst


Als je de winter langzaam gaat naderen heb je vaak al een idee, welke planten je het volgende seizoen nog wel of niet wilt hebben. Als je de planten namelijk wilt behouden is het belangrijk dat deze planten wel worden beschermd tegen de strenge vorst in de winter. Dit is wel per plant verschillend, maar vaak kunnen de planten gewoon simpel worden bedekt met folie.


Verwijder oude bladeren


In de herfst valt altijd behoorlijk wat verschillende bladeren naar beneden. In het gazon kunnen deze het beste worden verwijderd. Bij de planten, struiken en bossen kunnen deze echter wel gewoon blijven liggen. De bladeren zullen dan namelijk gaan functioneren als een extra beschermlaag in de winter voor de wortels.


Planten van bloembollen


In het najaar kunnen tevens de bloembollen worden geplant. De grond is in deze periode nog lekker los, zodra het voorjaar gaat aanbreken zullen de bloembollen dan ook volledig tot bloei komen.

Geef een reactie