4 praktische tips om houtrot te herstellen

In ons kikkerlandje hebben we te maken met een vrij vochtig klimaat. Als gevolg hiervan ontstaan er doorgaans schimmels en zwammen die het hout van je kozijnen langzaam maar zeker aantasten. Helaas kan dit nare gevolgen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan een lekkage of zelfs verzwakking van de bouwconstructie. Nu komt houtrot vaak voor in oude panden, waar er sprake is van achterstallig onderhoud of bouwkundige gebreken. Maar ook in nieuwere gebouwen kan er sprake zijn van houtrot, wanneer er kwetsbare punten zijn ontstaan tijdens de bouw. Maar hoe kun je houtrot herstellen of houtrot behandelen?

Tip 1: Onderzoek of het rotte hout gered kan worden

Zodra je houtrot voor het eerst ontdekt bij je raamkozijn lijkt het een onherstelbare ramp. Maar wanneer de kernstructuur nog niet is aangetast, kun je het hout waarschijnlijk nog redden. Zo hoeft houtrot in je kozijn niet onomkeerbaar te zijn. De eerste stap die je hierin moet nemen, is nagaan hoe ernstig de houtrot is. Hiervoor dien je het rotte hout te verwijderen. Zorg ervoor dat alle losse hout- en verfresten verwijderd zijn. Bekijk vervolgens hoeveel hout er nog over is gebleven, en of dit nog stevig genoeg is. Is dit het geval, dan kun je verdergaan met het houtrot herstellen. Maar zo niet, dan is het toch nodig om een gedeelte van het kozijn of het hele kozijn te vervangen.

Tip 2: Maak het rotte hout schoon

Heb je kunnen vaststellen dat het hout gerepareerd kan worden? Dat is natuurlijk goed nieuws. Op die manier bespaar je een hoop kosten. De volgende stap is dan het schoonmaken van het rotte hout. Zorg ervoor dat je al het rotte hout hebt verwijderd. De laatste resten kun je met een houtbeitel verwijderen. Verwijder dit tot een centimeter dieper dan het rotte hout. Op die manier weet je zeker dat al het aangetaste hout wordt verwijderd. Ga vervolgens aan de slag met schuurpapier om het geheel op te schuren. Voordat je het kunt gaan opvullen, dien je er bovendien voor te zorgen dat het goed droog is.

Tip 3: Vul het hout op met een houtrotvuller

De volgende stap om het houtrot in je kozijn te repareren, is het opvullen. Op die manier kun je het houtrot behandelen met een houtrotvuller. Om dit netjes aan te brengen, is het raadzaam om een plamuurmes te gebruiken. Ga hier zorgvuldig te werk, want goed opvullen is wellicht wel de belangrijkste stap in het hele proces. Soms kun je niet al het aangetaste hout verwijderen. Is dit het geval, zorg dan voor een goede voorbehandeling van het hout. Dit verstevigt het hout en creëert een stevige ondergrond.

Tip 4: Maak het af met beits- en schilderwerk

Heb je al het houtrot verwijderd, het hout goed schoongemaakt en vervolgens opgevuld met een houtrotvuller? Dan ben je er bijna! De volgende en laatste stap in het reparatieproces is namelijk schilderen en beitsen. Dit is belangrijk, want op die manier geef je het gerepareerde hout een beschermende laag, zodat de kans op terugkerende houtrot aanzienlijk verkleind wordt. Zorg ervoor dat het oppervlak egaal is, door overtollige houtrotvuller weg te schuren. Verwijder de schuurresten en behandel het hout met een houtbeschermer. Vervolgens kun je het kozijn beitsen en tot slot voorzien van een mooie kleur verf. Het herstellen van houtrot kun je dus in veel gevallen prima zelf doen, wanneer het houtrot niet al te ernstig is.

Bron: Korteland Schilders

Geef een reactie