UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 5th, 2022 om 02:31 pm
Zonnepanelen werken niet onder alle omstandigheden even goed, Maar dat betekent niet dat je dat maar op de koop toe hoeft te nemen. Er zijn namelijk voldoende stappen die jij kunt zetten om de efficiëntie en de opbrengst van jouw zonne-installatie of -opstelling te verbeteren.
Deze vier tips kunnen de output van jouw zonnepanelen maximaliseren en jouw energiebesparingen verhogen. Wel zo lekker in deze tijd van hoge energieprijzen, toch?!
Tip #1: Elimineer schaduw
Zonnepanelen zijn ontworpen om het beste te werken in direct zonlicht. Als de zon wordt geblokkeerd door een boom of een ander gebouw, kan de output van de installatie fors worden verminderd. Volgens de experts is schaduw het schadelijkst voor zonnepanelen met een “string”-omvormer, die de output beperkt tot de kracht van het zwakste paneel.
Dat wil zeggen dat zelfs wanneer een klein deel van jouw installatie in de schaduw ligt, de output van de gehele installatie wordt teruggeschroefd.
Snoei of verwijder daarom bomen en takken. Is dit niet mogelijk, of ontstaat er schaduw door een deel van het gebouw? Dan raden wij aan een micro-inverter of power optimizer omvormer te gebruiken, die de kracht van niet-schaduwrijke delen zal maximaliseren en de opbrengst van de zonnepanelen verhoogt.
Tip #2: Houd het schoon
Stof en andere viezigheid kan zich geleidelijk ophopen op uw zonnepanelen, waardoor hun opbrengst afneemt. Volgens diverse onderzoeken kan stofophoping en vuil de opbrengst van uw zonnepanelen geleidelijk met wel 7% verminderen. Dat is dus zeker iets om rekening mee te houden!
Het schoonmaken van panelen kan zo eenvoudig kan zijn als afspoelen met een tuinslang. Echter kan het ook zijn dat ze dusdanig vies zijn dat de panelen geschrobt dienen te worden. LET OP: Je kunt hierbij de panelen beschadigen. Daarom is het goed om ook na te denken over het specialistisch laten reinigen.
Onze tip: Denk bij het kiezen van een installatielocatie aan de toegankelijkheid voor periodieke reiniging. Hoe beter makkelijker u zelf de panelen schoon kunt houden, des te beter!
Tip #3: Koop panelen met hoog geconcentreerde fotovoltaïsche cellen (CPV)
Het principe van CPV is om zonlicht te concentreren op een zonnecel met een extreem hoog rendement dat anders te duur zou zijn om direct te gebruiken. De beste traditionele zonnepanelen bereiken een rendement van 22%, terwijl de cellen die in CPV-panelen worden gebruikt een rendement van 46% kunnen bereiken!
Aan een hoog rendement hangt echter een duur prijskaartje. CPV-panelen kunnen tot 4x meer kosten dan traditionele PV-panelen.
Er zijn ook niet zoveel CPV-modellen beschikbaar als traditionele PV. Maar het is zeker de moeite waard om CPV te overwegen als je het geld hebt liggen om te investeren.
Tip #4: Controleer de opbrengst van uw zonnepanelen met behulp van energiebeheersoftware
In de meeste gevallen zien we dat er na het installeren van de zonnepanelen niet meer naar omgekeken wordt door zowel de gebruiker als installateur. Een gemiste kans, want als jij de hoeveelheid energie die jouw zonnepanelen opwekken niet in de gaten houdt, merk je niet wanneer hun rendement daalt.
Een goede manier om een oogje in het zeil te houden is door uw zonnepanelen aan te sluiten op energiebeheer/monitoring software. Op die manier kun je de opbrengst in de tijd volgen en onverwachte dalingen opsporen.
De meeste software werkt vrij eenvoudig en hebben een optie om notificaties in te stellen. Je zult in een oogopslag zien hoe jouw panelen functioneren. Minder opbrengst dan gedacht? Misschien is het tijd om ze schoon te maken? Of is er misschien een paneel defect? Allebei zaken die je zo vroeg mogelijk wilt spotten!
Toevoegingen of bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten!
Wij hopen dat we je een aantal goede tips hebben gegeven voor het maximaliseren van het rendement van jouw zonnepanelen! Heb jij nog toevoegingen aan onze blog? Of wil je op een andere wijze bijdragen aan onze blog? Laat het ons weten! Stuur jouw idee met bijbehorende foto naar info@woonleven.com en wie weet voegen wij jouw tip toe aan onze blog of schrijven we zelfs een blog over jouw bijdrage.