7 tips om energie te besparen

Energie besparen is nog nooit zo belangrijk geweest als nu. Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit voor elkaar te krijgen. Hieronder geven we je 7 concrete tips voor een lagere energierekening!


1. Investeer in spouwmuurisolatie

Spouwmuurisolatie is een van de goedkoopste en meest rendabele methoden om je huis te isoleren. Hierbij vult een vakman de ruimte tussen je binnen- en buitenmuur met isolatiemateriaal. Meestal kiest een isolatiespecialist voor glaswol, EPS-parels of PUR-schuim en blaast hij dit via boorgaten in je voegen naar binnen. Achteraf worden de voegen weer mooi gedicht en zie je er niets meer van.


2. Overweeg een zonneboiler en/of zonnepanelen

Zonne-energie is gratis en dus een goede manier om geld te besparen. Via een zonneboiler kan je zonne-energie gebruiken voor het opwarmen van sanitair water. Via zonnepanelen kan je zonne-energie dan weer omzetten in groene stroom. Beide installaties zijn vrij snel terug te verdienen, zeker in tijden van hoge stroomprijzen.


3. Stap over op een warmtepomp

Stijgende gasprijzen ga je doeltreffend tegen door over te stappen naar elektrische verwarming. Je kiest daarbij best voor een warmtepomp. Deze installaties wekken zo’n 80% van hun warmte op vanuit duurzame energiebronnen zoals de bodem, de lucht of het grondwater. Warmtepompen zijn vooral interessant als je al zonnepanelen hebt of als je huis goed is geïsoleerd.


4. Ga slim om met je cv-installatie

Je kan een hoop energie besparen als je efficiënter omgaat met je cv-installatie. Dat doe je door je cv-installatie van een tijdig onderhoud te voorzien en door onnodig verbruik te voorkomen. Denk bijvoorbeeld ook aan het inregelen van radiatoren of het correct afstellen van je cv-ketel. Er valt dus nog behoorlijk wat energie te besparen zonder ook maar 1 nieuwe investering te doen.


5. Gebruik een slimme thermostaat

We vergeten allemaal wel eens om de thermostaat omlaag te draaien als we weg gaan of als we ‘s avonds in bed kruipen. Dat valt te vermijden met een slimme thermostaat. Met zo’n toestel kan je je verwarming automatisch lager instellen of helemaal uitzetten op vaste tijdstippen. En aangezien je zo ook een digitaal inzicht krijgt in je verbruik bespaar je al gauw heel wat geld.


6. Gebruik een waterbesparende douchekop

Zo’n 80% van ons warmwaterverbruik gebeurt tijdens het douchen. Om dit te beperken, kan je kiezen voor een waterbesparende douchekop. Deze laat gemiddeld 2 liter water per minuut minder door dan een normale douchekop. Dit is een besparing van ongeveer 20 – 25%.


7. Verander je eigen gedrag

Los van het aanschaffen van nieuwe installaties kan je ook je eigen gedrag aanpassen om energie te besparen. Denk aan korter en minder warm douchen, zo koud en kort mogelijk wassen, onnodige lampen uitschakelen, … Ook is het prima om de thermostaat standaard 1 of 2 graden koeler te zetten. Dit zijn relatief kleine aanpassingen waar je veel mee bereikt.


CONCLUSIE: hoe energie besparen?

Er zijn veel dingen die je zelf kan doen om energie te besparen, zonder nieuwe installaties aan te schaffen. Wil je echter op lange termijn veel goedkoper uit zijn? Dan zijn spouwmuurisolatie en een zonnepanelen-installatie de meest rendabele investeringen.

Geef een reactie