Zes boomsoorten die perfect geschikt zijn voor een oprijlaan

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 28th, 2023 om 06:18 pm

Een oprijlaan is het visitekaartje van een huis en het eerste wat gasten zien wanneer ze arriveren. Het is dé manier om een oprijlaan er nog indrukwekkender uit te laten zien. Maar met zoveel boomsoorten om uit te kiezen, kan het een uitdaging zijn om te bepalen welke bomen het meest geschikt zijn om langs de oprijlaan te staan.

In deze blog vindt je de zes bomen die bij uitstek geschikt zijn voor een oprijlaan. Deze zes bomen zullen een oprijlaan niet alleen mooier maken, maar zullen ook bijdragen aan de waarde en uitstraling van een woning in zijn geheel.


Boomsoorten voor langs een oprijlaan

Amberboom (Liquidambar styraciflua):

De amberboom zien we toch wel met regelmaat terug naast oprijlanen. En dat is eigenlijk helemaal niet zo gek. De amberboom is een prachtige boom met een opvallende herfstkleur. Hun mooie, gevormde bladeren veranderen in de herfst in een opvallende combinatie van geel, oranje en rood. Amberbomen kunnen ook goed tegen hitte en droogte, wat hen tot een goede keuze maakt voor een oprijlaan.

Knotwilg (Salix alba ‘Tristis’)

een knotwilg is zeer geschikt voor een oprijlaan. Knotwilgen hebben een prachtige uitstraling door hun karakteristieke geknotte stam en hun overhangende takken. Daarnaast groeien ze snel en kunnen ze een mooie natuurlijke schaduw creëren op de oprijlaan. Knotwilgen moeten regelmatig worden gesnoeid om hun karakteristieke vorm te behouden. Daarnaast is het zo dat knotwilgen relatief veel water opnemen. Bij een slechte afwatering of hoge grondwaterstand, kan dit voor problemen zorgen.

Japanse zelkova (Zelkova serrata):

De zelkova komen we helaas maar te weinig tegen in de Nederlandse oprijlanen. En dat is eigenlijk ontzettend jammer, want deze bomen hebben een mooie, slanke vorm en zijn perfect voor een oprijlaan vanwege hun rechtopstaande groeiwijze. Daarnaast is de Japanse zelkova ook bestand tegen luchtvervuiling en kan deze goed tegen hitte en droogte. Dit maakt de zelkova een interessante boom voor binnenstedelijke huizen met een oprijlaan.

Beuk (Fagus sylvatica):

Beuken zijn prachtige bomen die een statige uitstraling hebben en perfect zijn voor een oprijlaan. Hun dichte, groene bladerdek biedt schaduw en privacy in de zomer en de gouden gloed voegt een geweldige sfeer toe aan de oprijlaan in de herft. Een groot voordeel van de beuk is dat de wortels niet te diep groeien, waardoor ze weinig schade aanrichten aan de bestrating van de oprit/oprijlaan. Wel zo fijn als je gekozen hebt voor een volledig verharde weg.

Amerikaanse eik (Quercus rubra):

De Amerikaanse eik is een majestueuze boom die bekend staat om zijn stevige, sterke stam en zijn diepe wortels. Het is dan ook niet gek dat de amerikanen deze hebben benoemd tot een nationaal symbool….

Dit boomtype heeft ontzettend veel karakter in ieder seizoen van het jaar. In de herfst kunnen ze zelfs vuurrood worden, wat voor een schitterend beeld kan zorgen. Amerikaanse Eiken zijn bestand tegen zware windstoten en kunnen goed gedijen in diverse bodemtypen. Hun bladerdek biedt ook goede beschutting tegen de zon. Een perfecte boom voor een oprijlaan.

Let wel op: de diepe wortels kunnen schade geven aan de bestrating van de oprijlaan. Het beste is dan ook om de eik te combineren met een meer natuurlijke oprijlaan.

Plataan (Platanus x acerifolia):

De plataan is een snelgroeiende boom die groot en imposant kan worden. Hun grote, handvormige bladeren zijn niet alleen imposant, maar bieden ook goede schaduw en beschutting tegen de zon. Deze bomen zijn ontzettend sterk en bestand tegen luchtvervuiling. Bovendien kunnen ze goed tegen zware windstoten, ondanks de toch wel grote bladeren. Je zult echter wel het nodige onderhoud moeten plegen om de plataan mooi te houden.


De Zelkova: de perfecte boom voor een oprijlaan volgens ons

De zelkova staat zoals eerder gezegd bekend om zijn slanke, elegante uiterlijk en mooie bladkleuren in de herfst. Hij groeit relatief snel en kan na verloop van tijd een grote, majestueuze boom worden, wat hem perfect maakt voor een oprijlaan.

Een ander voordeel van de zelkova is dat hij over het algemeen goed bestand is tegen ziekten en plagen. Ook is hij goed bestand tegen luchtvervuiling, waardoor hij geschikt is voor plaatsing langs een drukke weg.

Tot slot heeft de zelkova een sterke, dichte structuur die hem bestand maakt tegen sterke windstoten en stormen. Wel zo handig voor een land als Nederland, waar we steeds vaker te maken hebben met extreme weersomstandigheden en wind.

Onze keuze voor een oprijlaan boom is in ieder geval duidelijk!


Aanvullingen op onze blog over geschikte bomen voor een oprijlaan?

We hopen je net zo goed geholpen te hebben als onze blog over welke houtsoort je moet kiezen voor de houtkachel. Maar het kan ook zijn dat we – volgens jou – essentiële informatie missen in onze blog over de perfecte boom voor naast een oprijlaan.

Wij zouden het fantastisch vinden als jij dat met ons deelt zodat wij onze blog nóg beter kunnen maken en nog meer mensen kunnen inspireren. Vul het contactformulier op onze contactpagina in of stuur een mail naar info@woonleven.com en laat ons je suggesties weten. Wij voegen ze graag toe!

Geef een reactie