Afvalmateriaal upgraden

In de Westerse wereld wordt al vele jaren afval verbrand. Pas in de afgelopen jaren wordt de warmte die daaruit ontstaat op een nuttige manier ingezet, door met behulp van een warmtenet woningen te verwarmen. Als er in jouw buurt geen warmtenet beschikbaar is, en je wilt het verwarmen van je woning verduurzamen, dan kun je een pelletkachel aanschaffen. Een pelletkachel doet hetzelfde als een Cv-ketel. Hij brandt op pellets, kleine korreltjes materiaal, die speciaal voor de pelletkachel zijn ontwikkeld. Als je kiest voor Plospan houtpellets weet je zeker dat er afvalhout als grondstof wordt gebruikt en ben je dubbel duurzaam bezig.

Biobrandstof

Doordat Plospan afvalhout uit de houtverwerkende industrie gebruikt, kan er worden gesproken van biobrandstof. Het afvalhout bestaat uit een mengsel van loofhout en naaldhout, dat uitstekende kenmerken heeft bij het verbranden. Plospan heeft afspraken gemaakt met de betreffende bedrijven in de regio en kan het houtafval dus een nieuwe functie geven. Daarom mag er worden gesproken van ‘upcycling’, ofwel het opwaarderen van restproducten. De houtpellets die het bedrijf maakt zijn in heel Nederland verkrijgbaar bij de leveranciers van pellets. Deze biobrandstof is verkrijgbaar in een witte en een bruine kleur. Het wordt geleverd in zakken van 10 en 15 kilo.

CO2 uitstoot

De CO2 uitstoot die door de pellets wordt veroorzaakt wordt door Plospan niet gecompenseerd. Het bedrijf ziet daartoe geen noodzaak, omdat afvalmateriaal de grondstof is voor de pellets. Als het bedrijf er geen nuttige bestemming voor zou hebben, zou het afval verteren in een afvalhoop of verbrand worden in een verbrandingsoven. In beide gevallen zou de CO2 uitstoot even hoog zijn als bij verbranding in een pelletkachel. Door de houtpellets in een pelletkachel te gebruiken hebben ze in elk geval nog een nuttige functie. In perioden van schaarste is op het gebied van houtafval zijn de Plospan pellets soms tijdelijk niet leverbaar.

Geef een reactie