Aircooler VS Ventilator

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2022 om 01:48 pm

Wanneer de temperaturen in het hele land stijgen (laten we hopen dat dat dit jaar weer zo gaat zijn), betekent dat meestal dat je lekker naar buiten gaat voor wat verkoeling, de BBQ erbij pakt en uitstapjes naar het strand kunt maken.

Maar als je binnen bent, kan het toch behoorlijk warm worden. Je hebt nog geen koeling in huis, maar wilt wel NU de ruimte verkoelen en wilt er niet teveel geld voor betalen. Wat is dan de beste optie? Een Aircooler kopen of een ventilator? En wat zijn de voor- en nadelen? Je leest het in onze blog.


Aircoolers

Hoe werkt een aircooler?

Luchtkoelers houden je koel door middel van verdampingskoeling. Dat betekent dat warme lucht door een nat element in de koeler wordt geleid, waardoor er koelere, bevochtigde lucht ontstaat. Een ventilator in dit systeem blaast deze gekoelde lucht vervolgens de kamer in. Ideaal voor de echt warme dagen en een snelle oplossing voor een aangename kamer.

Voordelen van aircoolers

In tegenstelling tot een ventilator, verspreidt een luchtkoeler koele lucht in plaats van dat deze warme lucht circuleert. Dit zal dan ook een veel merkbaarder effect op de temperatuur hebben. Met behulp van een aircooler zal de temperatuur dan ook voelbaar zijn in de hele kamer, in plaats van dat het bij een ventilator slechts op 1 plaats is.

BONUS: Sommige aircoolers hebben ook een verwarmingsfunctie. PERFECT voor de koude en donkere winterdagen!

Nadelen van aircoolers

Aircoolers zijn vaak duurder dan een ventilator, zowel bij de aanschaf als in de loop van de tijd, Dit komt omdat ze meer energie verbruiken dan de meeste ventilator. Het hogere energieverbruik wordt veroorzaakt doordat luchtkoelers een extra motor gebruiken voor de watercirculatie. Bij maximaal vermogen kunnen sommige aircoolers ook wat lawaai produceren.

2 Top aircoolers voor de warme dagen
Ventilatoren

Hoe werkt een ventilator?

Bureauventilator, torenventilator, ventilator op voetstuk…….

Ventilatoren zijn er tegenwoordig in alle soorten en maten, maar hoe ze er ook uitzien, de functie is hetzelfde. De bladen van de ventilator laten de lucht om ons heen circuleren en versnellen de verdamping van zweet. Dit zorgt voor het verkoelende effect.

Voordelen van ventilatoren

Ventilatoren zijn vaak relatief goedkoop en kunnen je snel afkoelen. Iets wat je maar al te graag wilt op een warme zomerdag. Kies je voor de torenvariant? Dan is deze ook uitgerust met een stoffilter voor een schonere luchtcirculatie. Daarnaast zijn zowel toren- als voetventilatoren elatief stil in werking.

Nadelen van ventilatoren

Zeker de goedkopere modellen bureauventilatoren kunnen aan de lawaaierige kant zijn, en hoewel ze er mooi uitzien, kunnen toren- en voetstukventilatoren wat ruimte innemen. Als de jouwe niet draait, zul je ook moeten bewegen om hem aan te passen.

2 Top ventilatoren voor de warme dagenWat is de beste keuze voor jou?

Hoewel een aircooler effectiever is in termen van koeling, hangt het van je budget en je behoeften af of je er een kiest. Als je een écht klein budget hebt en je vindt het niet erg dat er maar één vaste plaats is waar verkoeld wordt is dan is een ventilator je beste keus. Als je wat meer te besteden hebt, is een aircooler misschien de beste oplossing. Deze zorgt voor meer comfort dan een ventilator.

LET OP: Je kunt van een aircooler niet verwachten dat gehele ruimten geconditioneerd en gekoeld worden. Een aircooler heeft vaak een beperkt vermogen. Wil je de hele ruimte gedetailleerd kunnen koelen? Dan adviseren we je een split airco of mobiele airco te nemen.

Mobiele airco’s die wij aanraden
Geef een reactie