Alles wat je moet weten over duurzaam bouwen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op oktober 20th, 2022 om 08:00 am

Wil jij op korte termijn een nieuwe woning laten bouwen? Europese wetgeving heeft bepaald dat er vanaf 2020 alleen nog maar duurzame woningen gebouwd mogen worden, zoals een BENG-woning of een NOM-woning. Duurzame woningen zijn woningen die gebouwd worden met het oog op het welzijn van de natuur, mens en dier. Zo wordt bij het bouwen van een duurzame woning rekening gehouden met de stand van de woning ten opzichte van de zon, gebruik gemaakt van duurzame materialen en hernieuwbare energiebronnen en moet de woning voor een bepaalde mate aanpasbaar zijn. Wil jij een duurzame woning bouwen? Wij zetten verschillende soorten duurzame woningen voor je op een rijtje.

duurzame bouw

Een NOM-woning bouwen

Een NOM-woning staat voor een Nul-Op-de-Meter woning. Dat houdt in dat de woning over een jaar genomen evenveel energie produceert als dat het verbruikt, zodat er aan het eind van het jaar een nul op de energiemeter staat. De meeste NOM-woningen worden nieuw gebouwd, maar het NOM-principe kan ook worden toegepast op bestaande woningen. NOM-woningen hebben drie kenmerken:

  • De energieaanvraag wordt beperkt door goede isolatie en goede ventilatie. Hierdoor blijft het in de woning op temperatuur en is er altijd voldoende frisse lucht.
  • De woning maakt gebruik van duurzame energie, bijvoorbeeld met behulp van zonnepanelen of een warmtepomp.
  • Het gebruik van fossiele energie wordt tot het absolute minimum beperkt.

Een BENG-woning bouwen

Een BENG-woning staat voor een Bijna-Energie-Neutraal-Gebouw. Bij een BENG-woning is de EPC (energieprestatie coëfficiënt) bijna nul. De EPC geeft aan hoe zuinig een gebouw is. Hoe lager de EPC, hoe zuiniger het gebouw. Om de EPC te bepalen wordt alleen het energieverbruik gemeten dat direct met het gebouw te maken heeft. Huishoudelijk verbruik valt hier dus niet onder. De EPC wordt gemeten met de volgende factoren: Energiebehoefte, energiegebruik en duurzame energie. Als deze drie factoren aan de BENG-eisen voldoen is de woning officieel een BENG-woning. Vanaf 2020 wordt het verplicht om een duurzame woning te bouwen. Deze woning moet op zijn minst aan de BENG-eisen voldoen.

Een duurzame woning laten bouwen

Wil jij een duurzame woning laten bouwen? Dan is het aan te raden om het bouwen van de woning uit te besteden aan een bouwbedrijf met ruime ervaring op het gebied van duurzaam bouwen. Bouwbedrijf Hunebouw in Hoogeveen beschikt over de vereiste ervaring en voert het bouwen van een duurzame woning geheel volgens de regels uit. Het bouwen van jouw duurzame woning is bij bouwbedrijf Hunebouw in goede handen.

Een gedachte over “Alles wat je moet weten over duurzaam bouwen

Geef een reactie