Alles wat je moet weten over beregeningspompen

Veranderingen in het klimaat zorgen steeds vaker voor lange periodes van droogte. Deze periodes van droogte tasten gewassen en andere soorten beplanting aan, waardoor tuinen en weilanden steeds vaker met de hand beregend moeten worden. Een goede beregeningspomp is daarom onmisbaar. Wil jij een beregeningspomp kopen? Wij hebben alles wat je moet weten over beregeningspompen voor je op een rijtje gezet.

Wat zijn beregeningspompen

Beregeningspompen zijn pompen die gebruikt worden voor de beregening van tuinen en weilanden. Een beregeningspomp is geen overbodige luxe in Nederland. Het Nederlandse klimaat is onberekenbaar. Zo kan het weken achter elkaar regenen, met wateroverlast tot gevolg, maar kan het ook weken lang droog zijn, met droogte en dorheid als gevolg. Met behulp van een beregeningspomp kan je ervoor zorgen dat jouw tuin, perceel of weiland altijd over voldoende water beschikt.

Verschillende soorten beregeningspompen

Er zijn verschillende soorten beregeningspompen verkrijgbaar. Zo kan je kiezen voor een waterpomp met brandstofmotor, een zelf aanzuigende beregeningspomp en een centrifugaalpomp:

  • Waterpomp met brandstofmotor: Een waterpomp met een brandstofmotor is een beregeningspomp die op benzine draait. Kleinere waterpompen draaien op een 2-takt motor en grotere uitvoeringen zijn uitgerust met een 4-takt motor. De waterpompen met een brandstofmotor zijn geschikt voor privégebruik, maar kunnen ook uitstekend worden ingezet in de landbouw.
  • Zelf aanzuigende beregeningspomp: Een zelf aanzuigende beregeningspomp is een centrifugaalpomp die in staat is om zelf lucht te verpompen en af te voeren. Hierdoor vormen luchtbellen in het water geen probleem. Zelf aanzuigende beregeningspompen zijn multifunctioneel, verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en geschikt voor zowel bedrijven als particulieren.
  • Centrifugaalpomp: Een centrifugaalpomp verpompt vloeistof met behulp van centrifugale krachten. Een centrifugaalpomp is verkrijgbaar in een zelf aanzuigende en een niet zelf aanzuigende variant. Van beide varianten zijn zowel grote als kleine modellen verkrijgbaar. Welk soort centrifugaalpomp het meest geschikt is voor jou is afhankelijk van de situatie en jouw budget.

De voordelen van een beregeningspomp

Een beregeningspomp kent veel voordelen. Zo kan je er met een beregeningspomp altijd voor zorgen dat jouw tuin, perceel of weiland over voldoende water beschikt, waardoor jouw planten en/of gewassen niet verdorren. Beregeningspompen zijn aanzienlijk minder arbeidsintensief dan het met de hand beregenen van een stuk grond. Ze zijn bovendien aan te sluiten op allerlei verschillende waterbronnen, van kanalen en sloten tot een regenton of een watertank, zodat jij altijd jouw stuk grond kan beregenen.

Geef een reactie