Stel; binnenkort ben je de trotse eigenaar van een klein maar hip appartement op Java-eiland. Zin in! Maar nu heeft de huiseigenaar gemeld dat je huidige woning ‘bezemschoon’ opgeleverd moet worden. Naast inpakken, contracten opzeggen en dergelijke nog een zorg erbij. In deze blog lees je alles over dit fenomeen. Van definitie bezemschoon tot en met checklist en kosten. Keep calm, hier komt het.
Wat is dat, bezemschoon?
Wat ‘schoon’ is voor de een, is smoezelig voor de ander. Denk maar aan het studentenhuis van vroeger, de opluchting die je voelde als je enigszins ongeschonden naar de toilet was geweest! Tot en met de visite bij je tante met smetvrees- de heerlijke au de cologne in haar badkamer ruik je nog.
Hier vind je de belangrijkste vereisten waar een bezemschone woning aan moet voldoen:
- Persoonlijke eigendommen moeten verwijderd zijn
- Keuken/ sanitair ontdaan van vuil, vet, kalk. Hetzelfde geldt voor inbouwapparatuur
- Afvoerputjes schoon
- Containers leeg en schoon
- Vloeren geveegd en vetvrij
Ga ik zelf aan de poets?
Voor alles bestaat een service, zo ook voor het bezemschoon maken van je oude woning. Mocht je geld willen overhouden voor een bank voor je nieuwe paleisje of een housewarming, dan kun je het beste zelf even grondig door je woning gaan met dweil, poetsdoek en groene zeep. Het is de allerlaatste keer, toch? Uitbesteden aan een ontruimingsbedrijf kan uiteraard ook. Hierbij is de grootte van je woning bepalend voor de kosten. Een voorbeeld van een website met dit soort diensten is De Woningontruimers.
Huur of koopwoning
Als je je huidige woning huurt beschrijft je contract vaak dat het huis bezemschoon opgeleverd moet worden. Bij een koophuis zijn er geen vastomlijnde regels maar kun je uitgaan van goed fatsoen: hoe zou jij je nieuwe woning willen betreden?