Beits voor een perfecte bescherming van je houtconstructies

Houten constructies zijn onderhevig aan talrijke aanvallen, waaronder Uv-stralen, insecten, schimmels, vocht en vorst. Om ze tegen hun natuurlijke vijanden te beschermen, is het aanbrengen van een beits essentieel. Naast de beschermende rol heeft het ook een decoratieve functie. Tegenwoordig is dit product vanwege zijn vele eigenschappen onlosmakelijk verbonden met het onderhoud van hout.

Beits is waterafstotend

Het is waterafstotend, het beschermt het hout tegen het binnendringen van vocht en voorkomt zo de vorming van schimmel en mos. Omdat het ook microporeus is, kan het hout ademen. Het water wordt daardoor goed afgevoerd en dit voorkomt dat het materiaal gaat rotten. Maar dat is niet alles. Door de pigmenten die in de Veveo beits aanwezig zijn, kan de houtbeits het materiaal beschermen tegen Uv-stralen. Op deze manier wordt het na verloop van tijd niet grijs. In vloeibare vorm of als gel kun je het zowel op horizontale als verticale oppervlakken gebruiken.

Hoe kies ik de juiste houtbeits?

Er zijn twee hoofdsoorten houtbeitsen op de markt. Aan de ene kant is er de glyceroftaalbeits, die een sterke geur heeft, maar alleen buiten wordt gebruikt. Dit product heeft het voordeel dat het zelfreinigend is en tegelijkertijd een goede dekkracht heeft. Het duurt echter tot 24 uur voordat het volledig droog is. Acrylbeits s daarentegen heeft een snellere droogtijd en straalt bijna geen geur uit. Maar dit product heeft zijn grenzen: het slaagt er niet in om lang weerstand te bieden aan Uv-licht en is in de loop van de tijd niet erg duurzaam. Idealiter wordt het gebruikt op oppervlakken die al zijn gebeitst.

Zorg voor het milieu

Houd er rekening mee dat een vernis bestaande uit oplosmiddelen een hoger gehalte aan vluchtige organische stoffen heeft dan een vernis op waterbasis waarbij het gereedschap met water wordt gereinigd. Beits op waterbasis zijn toegestaan voor duurzaam en milieuvriendelijk houtsoorten. Kijk wat het label aangeeft voor binnenlucht emissies en geef de voorkeur aan beits met een ecolabel.

Het aanbrengen van beits

Het aanbrengen is relatief eenvoudig met een kwast, spuitpistool of roller. Het mag alleen worden gedaan op een gezond, droog en schoon oppervlak. Dus als het om nieuw hout gaat, volstaat een eenvoudige ontstoffing. Als de steun daarentegen is geverfd of geverfd, moet deze eerst worden gestript en gereinigd. Zodra dit is gebeurd, brengt u de houtbeits aan in minimaal twee lagen. Houd tussen de twee rekening met een pauze volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Het gebruik van een derde laag moet worden overwogen op houten constructies die sterk worden blootgesteld aan het weer. Daarnaast is het raadzaam om vooraf een harde laag op hardhout aan te brengen voor een betere hechting.

Een laatste punt

Controleer bij het kiezen van een houtbeits het droge stofgehalte, dat overeenkomt met de niet-vluchtige materialen, actieve ingrediënten, pigmenten en bindmiddelen die na aanbrengen en drogen op het oppervlak zijn afgezet. Dus als de houtbeits minder dan 30% droge stof bevat, kan deze 2 tot 3 jaar meegaan. Tussen 30 en 40% is de barrière tegen slecht weer belangrijker, waardoor het product tot 6 jaar meegaat. Bij een droog stofgehalte van meer dan 50% kan de levensduur oplopen tot 10 jaar.

Geef een reactie