Hoe maak je een houten vloer schoon?

Uw vloer schoonmaken en onderhouden is erg belangrijk, zo ook uw houten vloer. Door uw vloer zo af en toe schoon te maken zorgt u dat de vloer langer meegaat en langer zijn mooie uitstraling heeft. Zoals met eigenlijk alle andere zaken op de wereld is voorkomen beter dan genezen. Zo kunt u ervoor zorgen dat er minder viezigheid op de houten vloer komt, zodat de houten vloer geen grote schade oploopt. Af en toe een kleine schoonmaak is ten slotte beter dan één grote. Maar hoe maak je dan een houten vloer schoon? We gaan het u uitleggen aan de hand van de volgende tips.

Maak uw houten vloer wekelijks schoon

Viezigheid is niet te voorkomen. Zorg er dus voor dat u uw vloer elke week even schoonveegt met een bijvoorbeeld een bezem. Kies voor het vegen echter wel een zachte bezem. Stugge bezems kunnen de toplaag van de houten vloer beschadigen. Ook af en toe de stofzuiger erover heen halen kan geen kwaad.

Door de vloer één keer in de week te dweilen zorgt u ervoor dat de houten vloer in topconditie blijft. Wanneer u de vloer gaat dweilen zorg er dan wel voor dat u niet dweilt met een kletsnatte dweil. Wring de dweil goed uit voor gebruik. Te veel water kan de planken namelijk beschadigen.

Hoe voorkom ik dat mijn houten vloer vies word?

Eigenlijk is het niet te voorkomen dat uw houten vloer vies word. Echter kunt u wel bepaalde maatregelen nemen om viezigheid te beperken. Zo kunt u deurmatten leggen bij alle ingangen. Om schade te voorkomen aan uw vloer kunt u stofzuigen en vegen met zachte borstels en vloerbeschermers onder al uw meubels plaatsen.

De Do’s en Don’t bij het schoonmaken van een houten vloer

Nu het duidelijk is hoe vaak en op welke manier een houten vloer schoongemaakt kan worden vertellen wij u graag nog enkele Do’s en Don’ts bij het schoonmaken van een houten vloer. Wanneer u bijvoorbeeld gedweild heeft, open dan zoveel mogelijk ramen in uw huis. Op deze manier zal de houten vloer sneller drogen en verkleint u het risico op schade. Draag bij voorkeur ook geen schoenen bij het dweilen. Alle viezigheid onder uw schoenen zullen de vloer direct weer vies maken waardoor u bezig blijft.

Tips voor het schoonmaken/onderhouden van uw houten vloer

  • Stofzuig uw vloer eerst voordat u gaat dweilen
  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  • Kies een houtreiniger die bij uw houten vloer past
  • Maak vlekken meteen schoon
  • Ventileer uw huis goed na het dweilen

Hoe maak je een vloer schoon?

Meer weten over hoe u een (houten) vloer schoonmaakt? Klik hier en vind de juiste aanpak voor elke vloer!

Geef een reactie