Buitenmuur stucen: voor- en nadelen

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 1st, 2021 om 07:05 pm

Is uw buitenmuur niet meer helemaal in topconditie en heeft u last van scheuren in de gevel of afgebrokkelend en loszittend stucwerk op uw buitenmuur van uw woning? Dan is het stuccen van de buitenmuur zeker het overwegen waard. Door een buitenmuur te stuccen maak je deze weer mooi en strak. Na het stukadoren kun je de betonlook van de buitenmuur zo laten of de muur een andere kleur geven.

De belangrijkste vragen die we vaak horen: zelf doen of uitbesteden? en waar dien je op te letten?

Woonleven vertelt je in deze blog alles over het stucen van de buitenmuur. We zetten de voor- en nadelen van buitenmuur stucen op een rijtje, geven je inzicht in de mogelijkheden en vertellen je wat de kosten kunnen zijn. Je leest er alles over onder de afbeelding.

buitenmuur stucen

Voordelen van buitenmuur stucen:

Het stuccen van de buitenmuur heeft veel voordelen. Het is effect is namelijk niet alleen esthetisch. Dat is natuurlijk fijn om te weten.

  • Door de buitenmuur opnieuw te laten stucen helpt dit ook voor een betere isolatie
  • Een totaal nieuwe look van je woning
  • Zelf de kleur bepalen en afwerking van het stucwerk
  • Opnieuw voor verschillende jaren goed qua stucwerk
  • De buitenmuren zijn behandeld en opnieuw waterdicht gemaakt zodat ze gerust de vochtige winters overleven.

Nadelen buitenmuur stuccen:

Het stucen van de buitenmuur heeft echter niet alleen maar voordelen. Er zijn ook een aantal nadelen te herkennen. Wat ons betreft kun je maar beter goed ingelicht zijn van te voren.

Bij regenweer kan er niet worden begonnen aan het stucen van de buitenmuur. Het dient echt compleet droog te zijn. Is het nat?

Hout kan je niet stucen. Je kunt namelijk enkel baksteen- en betonnen muren stucen.

Soms moet je een vergunning aanvragen bij de gemeente om stucwerken te laten uitvoeren op de buitenmuur van je woning.

Het Bouwbesluit zegt er weliswaar niets over, maar het Besluit omgevingsrecht (Bor) wel: Zo vind je in Bijlage II, artikel 3, onderdeel 8 een bepaling over dit onderwerp. Vergunningsvrij mogen wijzigingen aangebracht worden, indien de volgende zaken van toepassing zijn.

  • De draagconstructie wijzigt niet;
  • De brandcompartimentering of beschermde subbrandcompartimentering wijzigt niet;
  • De bebouwde oppervlakte wordt niet uitgebreid;
  • Het bouwvolume wordt niet uitgebreid.

In veel gevallen is het bij alleen esthetische aanpassingen niet nodig om een vergunning aan te vragen. Echter wanneer ook een isolerende laag geplaatst wordt, is het aanvragen van een vergunning wel verplicht. Het bouwvolume wordt namelijk in dit geval uitgebreid.

De keuze van het stucwerk voor buitenmuren

Spachtelputz of sierpleister: Sierpleister wordt het meeste aangebracht op buitenmuren. Het beschermt je muur tegen weersinvloeden en je kan heel gemakkelijk je muren reinigen met een hogedruk reiniger.

Pleisterwerk : pleisterwerk is een soort van gladde cement die men gebruikt om muren te stucen. Pleisterwerk moet nadien nog worden afgedicht met een speciale muurverf.

Schuurwerk: Schuurwerk is tegelijk ook direct de afwerking van de muur. Er is maar een beurt nodig om de buitenmuur te schuren. Een laag schuurwerk wordt op de muur aangebracht en afgeschuurd met een speciale schuurspons om een effect van vlammen te creëren. Dit schuurwerk is ook waterafstotend en kan alle weersomstandigheden aan.

Uitbesteden of zelf doen?

Het stucen van de buitenmuur kun je zelf doen of uitbesteden. Wat je doet is eigenlijk geheel afhankelijk van jouw eigen kluscapaciteiten. Ben je redelijk handig? Dan is het zelf stucen van een buitenmuur goed mogelijk. Je koopt jouw materialen gewoon bij de bouwmarkt!

Liever uitbesteden? Dan adviseren wij je om verschillende offertes en aanbiedingen te vergelijken. De prijzen lopen namelijk behoorlijk uiteen en de termijn waarop stucadoors beschikbaar zijn is in veel plekken in Nederland anders.

TIP: Op zoek naar stucadoor uit Breda? Klik dan op deze link.

Kosten van de buitenmuur te laten stucen:

Een buitenmuur laten stucen is prijziger dan de binnenmuren natuurlijk. Dat zit ‘m niet zozeer in het arbeidsloon, maar in de materialen. De kosten voor voor het stucen van een muur zijn uiteenlopend tussen de € 5 – € 25 per m2.

Let wel op: doordat het weer goed moet zijn, is het niet in het gehele jaar mogelijk om buitenmuren te stucen.

De grootste kosten zitten in het materiaal van de stuc. De materialen die bij een buitenmuur worden gebruikt, moeten namelijk tegen weer en wind kunnen opboksen. Afhankelijk voor welke methode van stucen je ook kiest, de prijs van de materialen varieert afhankelijk van wat de klant wenst. Speciale kleurenmengelingen zijn duurder dan de meest voor de hand liggende kleuren.

Over de kosten van het arbeidsloon kunnen we dus wat zeggen, maar over de prijs van de materialen niet.

Een gedachte over “Buitenmuur stucen: voor- en nadelen

Geef een reactie