Buxus beschermen tegen de buxusmot

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op mei 22nd, 2023 om 05:05 am

De buxusmot is een insect dat in Europa veel voorkomt en de buxusplant flink kan beschadigen. Om te voorkomen dat deze mot een ware plaag wordt, is het belangrijk om de juiste maatregelen te treffen. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende natuurlijke manieren om de buxusmot te bestrijden en de schade aan de buxusplant te minimaliseren.

Hoe ziet de buxusmot eruit?

De buxusmot is een grote vlinder met een spanwijdte van gemiddeld 4 cm. Het heeft een typisch wit-bruin patroon en een opvallende bruine rand aan de zijkant van het lichaam. Deze rand is vooral zichtbaar als de vlinder stil zit. Beide geslachten zien er hetzelfde uit, maar er is een onderscheid te maken aan het achterlijf.

De vlinder legt zijn eitjes op de bladeren van de buxusplant en de larven eten vervolgens de bladeren op. Dit kan leiden tot volledig kaalgevreten planten. De larven zijn groen met zwarte stippen en kunnen tot 4 cm lang worden.

Bestrijden met feromonen

Het bestrijden van de buxusmot is geen gemakkelijke taak, maar er zijn middelen beschikbaar om de mot onder controle te houden. Een van de meest effectieve middelen zijn feromonen. Het zijn geurstoffen die gebruikt worden om de mannelijke motten te lokken en te vangen voordat ze zich kunnen voortplanten.

Een veelgebruikte methode om de buxusmot te bestrijden is met behulp van feromonen. Dit zijn natuurlijke lokstoffen die de mannelijke buxusmotten aantrekken. Door feromonen te gebruiken, kunnen de mannetjes eenvoudig worden gevangen en kunnen ze niet meer zorgen voor bevruchting van de vrouwtjes. Zo wordt voorkomen dat er zich een grote populatie buxusmotten kan ontwikkelen.

Het gebruik van feromoonvallen is een natuurlijke en milieuvriendelijke manier om de buxusmot te bestrijden. Het is belangrijk om te kiezen voor een specifieke feromoonval die werkt tegen de buxusmot en niet tegen andere soorten insecten. Hierdoor wordt voorkomen dat onschadelijke insecten ook worden weggevangen.

Buxus is makkelijk te beschermen

Ondanks dat de buxusmot een flinke plaag kan vormen, is deze gelukkig goed beheersbaar geworden. Door het toepassen van natuurlijke bestrijdingsmethoden kan de schade aan de buxusplant worden beperkt en blijft de populatie buxusmotten onder controle. Zo kunnen we blijven genieten van mooie en gezonde buxusplanten in onze tuinen en op ons terras.

Geef een reactie