Hoe breed moet een garage zijn? Alles over de juiste afmetingen.

Of je nu een autoliefhebber bent die graag aan zijn voertuig sleutelt of gewoon een betrouwbare plek nodig hebt om je auto te beschermen tegen de elementen, het bouwen van een garage is een slimme investering. Maar hoe breed, hoe lang en hoe hoog moet deze zijn voor één auto? In deze blog ontdek je de ideale afmetingen, leer je over de kosten en krijg je waardevol advies voor het kiezen van de juiste garagedeur.

De perfecte afmetingen voor het bouwen van een garage

De perfecte afmetingen voor het bouwen van een garage zijn:

  • Breedte: 3 tot 3.5 meter
  • Lengte: 6 meter
  • Hoogte: 2.2 tot 2.5 meter

Hieronder vind je extra toelichting en tips voor het bouwen van de gewenste garage. Don’t miss out.


Breedte van de garage

Ga je een garage bouwen, dan is het belangrijk om rekening te houden met de afmetingen die nodig zijn om je auto zonder problemen te kunnen parkeren. Ook al ben je dat in eerste instantie niet van plan.

Voor een standaard personenauto adviseren experts om een breedte van minimaal 3,5 meter aan te houden. Dit biedt voldoende ruimte om in en uit te stappen, en maakt het manoeuvreren van de auto binnen de garage gemakkelijk.


Lengte van de garage

Wat betreft de lengte van de garage, is een minimale lengte van 6 meter aan te raden. Dit biedt genoeg ruimte om de auto volledig in de garage te parkeren, met nog wat extra ruimte voor eventuele opslag of bewegingsvrijheid. Het is altijd beter om iets ruimer te bouwen, omdat je misschien later een grotere auto wilt hebben of de garage voor andere doeleinden wilt gebruiken, zoals een klushok of hobbyruimte.


Hoogte van de garage / carport

Als het gaat om de hoogte, wordt een minimale hoogte van 2,2 meter aanbevolen. Dit zorgt ervoor dat de meeste personenauto’s zonder problemen kunnen passen en voldoende ruimte hebben boven de auto. Houd er echter rekening mee dat sommige hogere auto’s, bestelwagens of andere voertuigen mogelijk een grotere doorrijhoogte vereisen. Als je van plan bent om ooit zo’n auto in de garage te parkeren, is het verstandig om daar qua hoogte al rekening mee te houden. Raadpleeg hiervoor een bouwspecialist.


Kosten voor het bouwen van een garage

Het bouwen van een garage kan variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte, het materiaal, de afwerking en eventuele extra functies die je wilt toevoegen. Over het algemeen kan de prijs van een garage variëren van €15.000 tot €30.000 (en in sommige gevallen nog meer.


Belangrijk detail: de garagedeur

Nu je de ideale afmetingen en kosten voor je garage of carport kent, laten we het hebben over een belangrijk detail: De garagedeur. Je wilt namelijk rekening houden met de toekomst. Ondanks dat je je misschien in eerste instantie niet van plan bent om je auto te stallen in de garage, adviseren we je wél te kiezen voor een handzame en gemakkelijke garagedeur.

Een kunststof garagedeur is dan een uitstekende optie om te overwegen. Kunststof garagedeuren zijn duurzaam, onderhoudsarm en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze bieden ook uitstekende isolatie, wat voordelig kan zijn als je de garage ook als hobbyruimte wilt gebruiken.

Bij het kiezen van een garagedeur is het ook belangrijk om te letten op de veiligheidskenmerken. Zorg ervoor dat de deur is uitgerust met een betrouwbaar vergrendelingssysteem en eventueel een elektrische openingsfunctie heeft. Je wilt je natuurlijk niet een ongeluk tillen!


Start vandaag nog met het bouwen van een garage

Veel succes met je bouwproject en moge je nieuwe garage vele jaren van vreugde en functionaliteit bieden. En wie weet, misschien wordt jouw garage wel de jaloersmakende plek waar buren graag hun auto’s willen parkeren!

Geef een reactie