Dakkapel: Kunststof of hout? 

Extra ruimte met een dakkapel

De meeste zolderruimtes worden onvoldoende benut. Dit terwijl ze wel heel veel potentie hebben. Het is een ideale plek om een extra kamer te creëren. Tegelijkertijd bevat het ook vaak onhandige hoeken en te weinig licht. Gelukkig is hier een oplossing voor. Met een dakkapel creëer je meer licht en ruimte en maak je van jouw zolder een volwaardige kamer. 

Je hebt de knoop inmiddels doorgehakt. Er gaat een dakkapel komen. Maar dan ben je er nog niet. Dakkapellen zijn in werkelijk alle soorten en maten verkrijgbaar. Voordat je hiervan kunt genieten, moet je dus eerst een aantal belangrijke beslissingen nemen. Hierbij speelt vooral het materiaal een belangrijke rol. Dit bepaalt niet alleen de uitstraling van de dakkapel, maar ook hoeveel onderhoud je hieraan moet verrichten. Voor welk materiaal kies jij? 

Kunststof dakkapel 

Tegenwoordig zien we dat de kunststof dakkapel verreweg het vaakst wordt gekozen. Maar waarom? 

Simpel gezegd heeft kunststof gewoon heel veel voordelen. De huidige kunststofsoorten zijn bijna niet meer van echt hout te onderscheiden. Je geniet dus van de natuurlijke uitstraling van hout, maar wel van de voordelen van kunststof. Dat blijkt een gouden combinatie te zijn. 

Een van de grootste voordelen van een dakkapel van kunststof is dat het veel minder onderhoud vergt. Er is geen kans meer op houtrot en het materiaal hoeft niet regelmatig overgeschilderd of geschuurd te worden.

Eigenlijk heb je er helemaal geen omkijken naar. Op wat schoonmaakwerkzaamheden na, hoef je hier na het plaatsen niks meer aan te doen. Dit maakt het ook een zeer duurzame keuze, omdat er geen extra milieubelastende materialen of ingrepen nodig zijn om het materiaal goed te houden.

Daarnaast beschikt kunststof ook over een lange levensduur en is het voor een groot deel recyclebaar. Een goede keuze dus voor iedereen die wat extra op het milieu wil letten. 

Wist je dat kunststof dakkapellen ook geheel naar eigen wens samengesteld kunnen worden? Ze zijn in alle soorten en maten verkrijgbaar. Zo pas je de dakkapel eenvoudig aan op de stijl van jouw woning en persoonlijke smaak. 

Houten dakkapel 

Ondanks de toenemende populariteit van de kunststof dakkapel, zien we ook dat er nog regelmatig houten dakkapellen worden geplaatst. Dat is natuurlijk niet zonder reden, want ook dit materiaal biedt veel voordelen. 

Op de eerste plaats omdat hout ongelooflijk sterk is en een goede isolatiewaarde bevat. Hierdoor geniet je van een zeer lange levensduur en wordt de zolder direct beter geïsoleerd. Handig wanneer je hier een echte kamer van wilt maken en je probeert te voorkomen dat het hier echt tochtig wordt of juist te warm. Als de ruimte beter is geïsoleerd, verhoogt dit het wooncomfort en bespaar je ook nog eens op energiekosten. 

Het allergrootste voordeel van een houten dakkapel is de uitstraling. Er gaat niets boven die natuurlijke uitstraling. Dit past uitstekend bij een landelijke woning of wanneer je gewoon dol bent op natuurlijke accenten. 

Kunststof of houten dakkapel: wat is beter?

Welk materiaal je kiest, is uiteindelijk afhankelijk van jouw persoonlijke wensen en wat bij jouw woning past. Laat je goed informeren over de verschillende opties om de juiste beslissing te kunnen maken. 

Geef een reactie