Watervaste Platen: 6 Materialen Die Geschikt Zijn

Of het nu gaat om een badkamerrenovatie of het bouwen van een buitenconstructie, het kiezen van het juiste plaatmateriaal dat bestand is tegen water is van cruciaal belang. Maar als er zoveel opties zijn, wat is dan eigenlijk de beste?

Dat is natuurlijk afhankelijk van de toepassing. Hieronder noemen we 6 materialen met voorbeelden waardoor jij beter in staat bent een keuze te maken.


Plaatmateriaal voor Buiten: Toepassingen en Waar op te Letten?

Buitenprojecten vereisen plaatmaterialen die bestand zijn tegen vocht, regen en andere weersinvloeden. Bij het kiezen van watervaste platen voor buiten is het van belang om te letten op duurzaamheid, bestendigheid tegen schimmels en rot, en de mogelijkheid om het materiaal af te werken of te schilderen.


**1. Kunststof Platen: Veelzijdigheid en Gemak

Kunststof platen, zoals Polytheen en Polyacetaal en Plexiglas, zijn van nature waterbestendig en vereisen weinig tot geen onderhoud. Ze worden vaak gebruikt voor overkappingen, serres en dakkapellen.

Kosten: De prijzen variëren afhankelijk van het type kunststof en de dikte, maar beginnen meestal bij €20 per m².

Bron: PerlaPlast Kunststofshop


**2. Multiplex met Exterieurlijm: Robuuste Weerstand

Multiplex met een exterieurlijm is een uitstekende keuze voor buitentoepassingen. Het bestaat uit verschillende lagen houtfineer die onder hoge druk en met waterbestendige lijm zijn samengevoegd. Dit maakt het materiaal sterk, duurzaam en goed bestand tegen vocht. Het wordt vaak gebruikt voor gevelbekleding, schuttingen en buitenmeubilair.

Kosten: Prijzen variëren afhankelijk van de dikte en houtsoort, maar beginnen meestal bij €20 per m².


**3. Hardhout: Natuurlijke Elegante Bescherming

Hardhout, zoals meranti, merbau en iroko, is van nature resistent tegen vocht en rot. Het heeft een prachtige uitstraling en wordt vaak gebruikt voor terrassen, vlonders en gevelbekleding.

Kosten: De kosten variëren sterk afhankelijk van de houtsoort en afwerking, maar liggen doorgaans tussen €30 en €100 per m².


**4. Geperste Houtvezelplaat (OSB): Betaalbare Waterbestendigheid

Geperste houtvezelplaten, bekend als OSB, zijn gemaakt van samengeperste houtsnippers met lijm. OSB-platen met een buitenkwaliteit zijn bestand tegen vocht en kunnen worden gebruikt voor daken, wanden en vloeren in buitentoepassingen.

Kosten: De prijs varieert, maar begint meestal rond de €15 per m².


**5. Cementgebonden Platen: Waterdichte Krachtpatsers

Cementgebonden platen, zoals vezelcementplaten, zijn zeer duurzaam en waterbestendig. Ze worden vaak gebruikt voor gevelbekleding, buitendeuren en daken. Deze platen zijn samengesteld uit cement, zand en vezels en kunnen goed tegen zware omstandigheden.

Kosten: Prijzen variëren, maar beginnen doorgaans rond de €20 per m².


**6. Funderingsbekisting (Betonplex): Stevigheid onder Water

Funderingsbekisting, ook bekend als betonplex, is gemaakt van multiplex met een speciale coating die bestand is tegen vocht en chemische stoffen. Het wordt vaak gebruikt voor bekistingen van betonnen constructies zoals funderingen en vloeren.

Kosten: De prijzen beginnen meestal rond de €20 per m².


Geef een reactie