De belangrijkste voedingscomponenten tijdens, voor en na het sporten

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op december 29th, 2021 om 06:20 pm

Het is algemeen bekend dat sporten goed voor ons is. Er zijn steeds meer initiatieven vanuit sportverenigingen en ook vanuit de overheid om iedereen aan het sporten te krijgen en houden, omdat dit natuurlijk ook goed is voor de volksgezondheid. Sporten is niet alleen leuk, er zijn ook nog tal van andere redenen om te gaan sporten, zoals bijvoorbeeld het op peil houden van je conditie, het afvallen en het tegengaan van stress.

Ongeacht wat de reden of motivatie is om te gaan sporten, een goede voeding en gevarieerd eetpatroon en levensstijl in combinatie met het sporten is cruciaal. Er zijn tal van voorbeelden waarbij mensen alles geven tijdens het sporten maar niet goed genoeg rekening houden met hun eetpatroon en voeding en hierdoor vervelende blessures kunnen krijgen en ook niet of een stuk minder snel hun sportieve doelen bereiken.

Het eten na een training is bijvoorbeeld bepalend voor het resultaat van de training. Dit klinkt misschien vreemd, omdat de training al heeft plaatsgevonden, maar het herstelproces van het lichaam, is minstens zo belangrijk als het sporten zelf. Het eten na een training kan bijvoorbeeld van grote invloed zijn op het herstel en ook hoe je je voelt tijdens een volgende sessie.

Leestip: Werkt collageen poeder écht?

Een gezond en gevarieerd eetpatroon helpt om het herstel te bespoedigen en draag ook bij aan de spieropbouw. Naast deze fysieke componenten die vooral van toepassing zijn op de spieren, heeft gevarieerde voeding ook een positief effect op de bloedsuikerspiegel en daarmee de energielevels. Het is dan ook raadzaam om de volgende specifieke voedingstoffen binnen een uur na een intensieve training in te nemen, om ervoor te zorgen dat de eiwitten in het lichaam niet verder afbreken, maar het herstelproces en de spieropbouw in werking wordt gesteld.

Eiwitten

Eiwitten zijn direct gerelateerd aan spieren, de opbouw en het herstel hiervan. Het is niet voor niets dat veel sporters kiezen voor zogenaamde eiwitshakes na een stevige sessie op de sportschool. Naast eiwitshakes kun je ook kiezen voor andere producten zoals zuivel, mager vlees en uiteraard eieren of soja.

Deze producten hebben als kenmerk dat ze een positieve invloed hebben op de spiereiwitsynthese. Andere voedingsmiddelen die het animozuur leucine bezitten helpen ook mee bij het bevorderen van spiereiwitsynthese na het sporten. Hierbij valt te denken aan de eerdergenoemde voedingsmiddelen als zuivel en soja, maar ook aan erwtenproducten zoals bijvoorbeeld humus.

Koolhydraten

Over het algemeen zijn mensen vaak wel op de hoogte van de eiwitbehoefte en de rol die eiwitten spelen in het herstel van het lichaam na het sporten. Wat echter veel mensen vergeten of zien als niet gezond, zijn de koolhydraten. Ons lichaam heeft echter koolhydraten nodig en dit is dan ook een belangrijke energiebron. Tijdens onze training maakt het lichaam dan ook gebruikt van eerder opgeslagen koolhydraten (glycogeen). Tijdens een training worden deze gebruikt voor energie en verbrand.

We raken dan ook moe en de energie raakt op den duur op. Onvoldoende koolhydraten kunnen een invloed hebben op het zenuwstelsel, concentratie en op het gemoed. De hoeveelheid benodigde koolhydraten hangt sterk af van het soort training, maar ook van het gewicht, geslacht en lengte. Laat je hierover goed adviseren en vergeet de koolhydraten niet wanneer je de beste resultaten wil bereiken.

Hydratatie

Wanneer we druk aan het sporten zijn en intensieve inspanning leveren dan is zweten een bekend fenomeen. Zweten is over het algemeen gezond, maar het lichaam verliest hiermee ook grote hoeveelheden vocht, die essentieel zijn voor het lichaam. Hydratatie is dan ook cruciaal voor een gezonde en efficiënte manier van sporten. Deze hydratie dient echter niet alleen na het sporten plaats te vinden. Het beste kun je ervoor zorgen dat je de hele dag voldoende vocht binnenkrijgt. Het is altijd goed om voor een trainingssessie al extra beginnen te drinken om dehydratatie tijdens en na het sporten te vorkomen.

Uitgelicht: Wat is collageen? De verschillende types collageen uitgelegd

Een vochtverlies van tussen een halve liter en een liter per uur tijdens een intensieve sessie is niet ongewoon. Het is dan ook verstandig om dit zowel tijdens, als na de sessie minimaal met dezelfde hoeveelheid aan te vullen. Sport collageen water en Beauty collageen water van Niche4health zijn ideaal om dehydratatie tegen te gaan en helpen je het beste uit jezelf te halen.

Geef een reactie