Waarop moet je letten bij een laadpaal thuis?

Wanneer je een elektrische auto heb dan komt er op een gegeven moment het moment dat de auto weer in het stroom moet. Het is dan wel handig om ook een laadpaal thuis te hebben om de batterij van je auto op te laden. Niemand zit te wachten op continu rondjes rijden voor een plek om de auto te laden of vooraf te plannen waar en wanneer je gaat laden. Een laadpaal thuis is dus ideaal, maar waar moet je op letten bij de aanschaf ervan? 

Overweeg je om elektrisch te gaan rijden of wil je graag een oplossing voor het opladen van je huidige elektrische auto? We vertellen je in deze blog graag meer over een laadpaal thuis en behandelen daarbij de belangrijkste punten waar je op moet letten.

De juiste locatie bepalen

Het lijkt logisch en gemakkelijk om de juiste locatie voor de laadpaal te bepalen, maar in de praktijk is dit vaak een onderschat aspect. Als je namelijk geen eigen oprit of parkeerplaats hebt ben je namelijk aangewezen op een openbare laadpaal. Mocht je wel een eigen oprit hebben waar de auto op kan staan dan kun je een laadpaal voor je eigen terrein kwijt. Afhankelijk van de beschikbare ruimte kun je kiezen voor een wallbox of een vrij geplaatste laadpaal. Voor beide geldt dat je van tevoren goed na moet denken over de plek waar je deze plaatst. Houd er rekening mee dat de plek waarop de stekker in de auto gaat bij elke auto ergens anders zit. 

Naast de locatie is het ook belangrijk om te kijken naar hoeveel auto’s je wilt aansluiten. Misschien heb je twee auto’s met een laadmogelijkheid, maar wil je maar één laadpaal plaatsen. Het is best onhandig als je elke keer de auto’s op de oprit van plek moet verwisselen, dus probeer dan een centrale plek te vinden. Bekijk tot slot wat er nodig is voor de verbinding tussen je meterkast en het oplaadpunt.

Laadpaal of wallbox? 

Je zag hierboven het woord wallbox al voorbij komen. Alleen wat is handiger een laadpaal of wallbox? Soms is een laadpaal logischer of handiger dan een wallbox. Een wallbox ziet er namelijk mooi uit, maar is eigenlijk een laadpaal zonder paal. Het wordt bevestigd aan de muur van bijvoorbeeld je huis of garage of binnen in de garage. Bij een laadpaal is het grote voordeel dat deze overal te plaatsen is, mits er stroom naar toe kan uiteraard. Welke optie dus het beste is voor jou is ook afhankelijk van je woonsituatie, de ruimte, locatie en de verbinding met het stroom.

Kosten van een laadpaal 

De prijzen van een laadpaal liggen tussen de 500 en 2000 euro. Dit si voor een ‘’normale’’ laadpaal. Er is namelijk ook nog en DC paal. Deze is een stuk duurder en ook palen met dubbele aansluiting en/of hogere laadvermogens kunnen een nog grotere investering vragen. Afhankelijk van de inrichting van de meterkast en het type aansluiting (1-fase/ 3-fase) kunnen er nog extra kosten voor die aanpassingen bij komen. Zo rekent de netbeheerder kosten voor het omgaan van één naar drie fase aansluiting en het plaatsen van een extra groep. Wees je daar dus van bewust.

Je weet nu in elk geval de belangrijkste punten waar je op moet letten bij het aanschaffen van een laadpaal thuis.

Geef een reactie