De oudste stoelen komen uit Egypte

De eerste stoelen in de geschiedenis van de mensheid komen, voor zover nu bekend, uit het oude Egypte. Daar werden omstreeks 3000 v.Chr. de eerste stoelen gemaakt. De stoelen waren echte niet voornamelijk praktisch, maar eerder objecten om te laten zien dat men rijk was. Rijke Egyptenaren bekleedden hun stoelen met bladgoud en ivoren materiaal en maakten er echte prestigeobjecten van. Een bureaustoel met verstelbare armleuningen of wielen bestond nog niet, maar het begin was er! En de gewone, arme man in Egypte? Die moest maar op de vloer gaan zitten…

En toen kwam de bureaustoel!

Een belangrijk moment in de ontwikkeling richting de moderne bureaustoel vond plaats rond 1900 v.Chr. Toen werden er, zo blijkt uit archeologisch onderzoek, stoelen ontwikkeld voor ambachtslieden, zodat ze zittend hun werk konden doen. De stoelen hadden een rugleuning, maar bureaustoelen met verstelbare armleuningen of met verrijdbare wielen bestonden nog niet. Echt vergelijkbaar met de huidige moderne bureaustoel waren deze oude stoelen dus nog niet.

Volgens historici zijn er twee bekende historische personen die als uitvinder van de moderne bureaustoel gezien kunnen worden. De Amerikaanse politicus Thomas Jefferson, bekend van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in 1776, ontwikkelde een sterke bureaustoel met vaste poten om achter zijn bureau te kunnen werken. Vervolgens was het de beroemde bioloog Charles Darwin die in de jaren 1840 de eerste bureaustoel ontwierp met wieltjes eronder. Hij haalde de vier metalen poten onder zijn bed vandaan, zette er wielen onder en verving deze voor de houten poten onder zijn stoel. En Klaar was Kees, of beter gezegd: Charles. Hij vond dit handig, omdat je je zo vanachter je bureau gemakkelijk kunt verplaatsen. Omdat Darwin aan zij beroemd geworden evolutietheorie werkte, zat hij veel achter zijn bureau. Een goede stoel met wieltjes en, dat werd later door doorontwikkelaars toegevoegd, verstelbare armleuningen is dan een stuk aangenamer.

Massaproductie bureaustoelen komt op gang

In 1849 werden in de Verenigde Staten voor het eerst op industriële schaal bureaustoelen gemaakt. Deze bureaustoel heette de Centripetal Spring Chair, had wielen, armleuningen, een rugsteun en ook een hoofdsteun. Sindsdien heeft de productie van bureaustoelen een hoge vlucht genomen.

Geef een reactie