Alexa is overal
Amazon's Alexa heeft twee sterke jaren op rij gehad in 2016 en 2017, en het ziet er naar uit dat in 2018 de trend zal voortzetten. Vorig jaar introduceerde Amazon integratie van derden met toegang voor ontwikkelaars, waarmee de hele slimme thuismarkt werd opengesteld voor apparaten die waren gebouwd rond de geliefde smart-speaker.
Dit jaar wordt gepresenteerd dat ontwikkelaars doorgaan met het vrijgeven van bijgewerkte versies van smart-home-speeltjes, maar met Alexa-toegang. De mogelijkheden zijn eindeloos: een deur die zichzelf opent als je tegen Alexa zegt dat je erdoorheen komt met je handen vol, of een beveiligingscamera die echt luistert als je zegt dat je alleen maar met de hond loopt en geen alarm activeert.
Dat is niet waar het stopt voor Alexa. In het laatste kwartaal van 2017 kondigde Amazon aan dat ze "routines" toevoegen, een nieuwe functie die het gebruik van Alexa om meerdere apparaten thuis tegelijkertijd te bedienen, vereenvoudigt. Iemand kan bijvoorbeeld zeggen: "Hallo Alexa, ik ga even de deur uit" en het apparaat reageert door de lichten te dimmen, de temperatuur van het huis te verlagen en het beveiligingssysteem te vergrendelen. Da’s nog eens milieubewust!
Slimme koffie voor een goede start van de dag
Tegenwoordig lijken alle huis- en keukenapparaten die we dagelijks gebruiken een smart versie te krijgen. Een koffieautomaat kan hier natuurlijk niet aan ontbreken! Zeg gewoon: "Alexa, vertel Home Connect Coffee Machine om een grote, extra krachtige Latte Macchiato voor te maken." Waarom naar Starbucks gaan als Alexa thuis je persoonlijke barista kan zijn? De slimme koffieautomaten kunnen ook het systeem intern analyseren, en kunnen het ruim van te voren zien aankomen als er een onderdeel kapot is en je dus nieuwe
nespresso onderdelen moet bestellen. Hierdoor kan je dus langer gebruikmaken van een automaat en is het dus een duurzame aankoop!
WiFi dekking als prioriteit
Een veel voorkomend probleem met, waar het op lijkt, geen oplossing, elke huiseigenaar is bekend met de gevreesde 'dode plek'. Je router staat in de woonkamer, dus wanneer je Netflix in bed bekijkt, wordt het willekeurig uitgesneden en verliest je kwaliteit en wordt je resolutie lager gezet. Er is nooit een oplossing geweest, behalve dat je probeert de router zo centraal mogelijk te plaatsen, en dat is niet altijd praktisch, zeker in een huis met meerdere etages en betonnen muren.
Vanaf begin af aan was het een probleem met ´´smart-homes’’ , omdat elk apparaat in huis verbinding moet maken met wifi. U kunt niet vertrouwen op een huisbeveiligingssysteem dat regelmatig uit het netwerk valt en het is gewoon vervelend als uw smart-lampjes aan het eind van de dag niet worden uitgeschakeld vanwege een slecht signaal.
Qualcomm en andere routergiganten proberen dit probleem op te lossen via routersystemen in het hele huis. Deze systemen bevatten over het algemeen één centrale router en verschillende verbindingspunten die u naar behoefte door het hele huis kunt verspreiden, waar ze het signaal concentreren, zodat uw apparaten niet worden losgekoppeld wanneer u ze het meest nodig hebt.
Allergisch voor honden? Neem een robot!
Aibo was eerst een speeltje, maar hij maakt een comeback in 2018 als een intelligente robot waar elke huiseigenaar mee zou willen leven. Over Aibo weten we nog niet veel, maar wat we wel weten, is dat hij een slimme huisdier is die je het weer kan vertellen, de beveiliging kan monitoren, foto's kan maken, verbinding kan maken met andere apparaten in huis ...
en hij houdt van de kleur roze!
2018 is het jaar van de huisdierenrobot, omdat Aibo niet de enige is die is aangekondigd. Jibo verscheen in november en heeft updates gepland voor 2018. Als consumenten zijn we al gewend aan slimme hubs en luidsprekers waarmee we kunnen praten, dus een sociale robot als slimme hub is volkomen logisch als volgende stap.
Vorig jaar werden robots zoals Kuri en Aristoteles uitgebracht , maar ze hebben één probleem gemeen: geen integratie voor derden, wat betekent dat je via de robot geen andere apparaten in je huis kunt bedienen. Hopelijk lossen 2018's ontwikkelingen in slimme robottechnologie dit probleem op.
Elk jaar is beter dan de vorige voor slimme thuistrends, en 2018 zou niet anders moeten zijn. Het volledige CES-schema staat niet op tafel, maar andere mogelijke onderwerpen zijn onder meer hoe 5G de slimme connectiviteit kan beïnvloeden en of virtual reality een plaats heeft in thuistechnologie. Eén ding is zeker: we kunnen niet wachten om te zien wat de beurs zal brengen!