De tuin klaarmaken voor de zomer

Aandacht in het voorjaar = zomers genieten

Wie in de zomer maximaal wil genieten van de tuin, moet daar in het voorjaar de nodige aandacht aan besteden. Een tuin zal er aan het einde van de winter wat rommelig uitzien. Dat komt doordat er afgevallen bladeren in de borders en op het gazon liggen, en doordat er dode plantenresten staan. Dat moet worden opgeruimd.

Ook kun je de borders en potten alvast voorbereiden voor nieuwe zomerplanten. Dat kun je doen door planten te kopen bij het tuincentrum, maar een ander optie is zelf te zaaien. Dan is het natuurlijk ook tijd om te kijken welke zaden je allemaal nodig hebt.

TIP: Koop je graszaad en zaad voor zomerbloemen online bij www.zadenkopenonline.nl


Trend: Ecologisch tuinieren

Bij het aanschaffen van nieuwe planten en graszaad voor de tuin kan worden gekozen voor milieuvriendelijke producten. Dat zijn producten die geen schadelijke stoffen bevatten die in de bodem terecht kunnen komen. Milieuvriendelijke producten zijn organische meststoffen, natuurlijke bestrijdingsmiddelen en biologische zaden.

Milieuvriendelijk tuinieren is op dit moment erg populair. Dat is goed voor het aanbod van deze producten. Die zijn niet alleen meer en in meer soorten verkrijgbaar, maar ook de prijs van de producten is aan het dalen. Kies dus niet voor chemische bestrijdingsmiddelen en kunstmest, maar maak gebruik van organische producten.


Tuinklussen in het voorjaar

Hier volgt een overzicht van de schoonmaak- en onderhoudsklussen die in het voorjaar gedaan kunnen worden.

Schoonmaken van terrassen en tuinmeubels

De beste manier om de groene aanslag op een terras en van tuinmeubilair te verwijderen is door gebruik te maken van een hogedrukreiniger. Met de verschillende soorten spuitstukken kun je een terras er weer als nieuw uit laten zien. Door het gereinigde terras daarna af te spoelen met schoonmaakazijn zal de groene aanslag niet snel terugkeren.

Houten tuinmeubelen kun je na het schoonmaken met de hogedrukreiniger het beste behandelen met een olie of een ander specifiek product voor houten tuinmeubilair.

Gazon behandelen

Een gazon bevat in het voorjaar veel mos. Dat komt doordat het gras in een soort winterslaap is geweest. Mos heeft dus de kans gekregen om zich in het gras te nestelen. Dit is simpel op te lossen door het gazon te verticuteren. Bij een klein gazon kan dat met behulp van een hark, Voor grote gazons kun je gebruikmaken van een professionele verticuteermachine.

Na het verticuteren kun je het gazon bemesten met een organische meststof. Omstreeks april kan er graszaad worden gezaaid. Na het zaaien moet het gazon goed vochtig worden gehouden om het zaad snel te laten ontkiemen.

Bloemen zaaien

Zomerbloemen geven je tuin die uitbundige uitstraling waar je vrolijk van wordt. Er zijn allerlei zomerbloemen die je gemakkelijk zelf kunt zaaien. Sommige soorten zaden kunnen het beste worden gezaaid in een kweekbak, om daarna te worden uitgezet naar potten of naar de koude grond.

Wie een liefhebber is van een border met een enorme bloemenpracht kan kiezen voor een zadenmengsel van allerlei zomerbloeiers. Door dat rechtstreeks in de border uit te strooien, krijg je een border met zomerbloeiers, die voortdurend zorgen voor bloeiende bloemen. Deze bloementuinen trekken vlinders, bijen en andere insecten aan.

Een gedachte over “De tuin klaarmaken voor de zomer

Geef een reactie