De tuin voorzien van een natuurlijke erfafscheiding

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op augustus 9th, 2021 om 06:49 pm

Waar in het verleden vaak om de tuin een schutting werd geplaatst om zo meer privacy te creëren, wordt er tegenwoordig steeds vaker voor een natuurlijke erfafscheiding gekozen. We vinden groen en natuurlijk steeds belangrijker worden en de stenen en houten omheiningen worden steeds vaker vervangen door natuurlijk groen. Ook in kleine tuinen kan een groene haag worden geplaatst. Er zijn verschillende haagplanten die jouw natuurlijke tuinomheining kunnen vormen. Hier vind je een aantal verschillende haagplanten waar jij jouw tuin mee kunt omheinen.

Haagbeuk

Wanneer je een haag gaat planten, wil je uiteraard snel een mooie dichte haag. Een Haagbeuk kopen is dan zeker geen slecht idee. De haagbeuk is een snelgroeiende haagplant. Hij verliest zijn blad in de winter, maar loopt snel uit in het voorjaar. Door de planten geschaard in een dubbele rij te planten, krijg je een mooie volle haag. Het grote voordeel van deze haagplant is dat ze ook op kleigrond geplant kunnen worden. Daarnaast zijn ze winterhard en goed bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Snoeien is slechts één keer per jaar nodig. Bijmesten is wel verstandig, aangezien de planten dicht op elkaar geplant worden en de voedingsstoffen daardoor snel uit de grond worden opgenomen.  

Beukenhaag

De beukenhaag en de haagbeuk worden vaak door elkaar gehaald. Toch zijn er wel degelijk verschillen. Waar de haagbeuk juist familie van de berk is, behoort de beukenhaag tot de familie van de beuken. Een beukenhaag behoudt in de winter zijn blad. De bladeren verkleuren wel, maar blijven hangen tot er in het voorjaar nieuwe bladeren uitlopen. In tegenstelling tot de haagbeuk, is de beukenhaag niet geschikt om te planten op een kleiachtige ondergrond. Hij groeit beter op zandgrond.

Taxus

Een haag van Taxus biedt veel privacy. Deze plant heeft geen blad, maar korte donkergroene naalden. De dichtheid van de naalden zorgt ervoor dat deze haagplant heel compact is en gemakkelijk smal te houden. Hij biedt veel beschutting en privacy en blijft het hele jaar door mooi groen van kleur. Het nadeel van de Taxus is dat de kosten een stuk hoger liggen, maar daarvoor heb je wel het hele jaar door een mooie groene omheining van je tuin.

Overige haagplanten

Naast de haagbeuk, beukenhaag en taxus zijn er nog tal van andere soorten haagplanten waarmee een mooie volle haag gevormd kan worden. Door de voor- en nadelen tegen elkaar af te strepen en  voor jezelf een wensenlijstje samen te stellen, krijg je een duidelijk overzicht van wat er in jouw tuin mogelijk is. En voor je het weet zit je heerlijk van je privacy te genieten in een mooie groene tuin.

Geef een reactie