Essentiële tips om je meubels te beschermen en mooi te houden

UPDATED: Dit artikel is bijgewerkt op februari 6th, 2023 om 10:35 am

Het is gemakkelijk om je meubels voor lief te nemen, maar het is essentieel dat je maatregelen neemt om ze te beschermen en mooi te houden. Je wilt dat je meubels er zo lang mogelijk op hun best uitzien. Als je de tijd neemt om de meubels in huis te onderhouden zul je merken dat ze langer meegaan. We hebben een paar tips voor je op een rijtje gezet die je kunnen helpen om meubels langer mooi te houden. Lees snel verder!

Voorkom krassen

Krassen zijn een van de meest voorkomende manieren waarop meubels beschadigd raken, en helaas zijn ze ook uiterst moeilijk te verwijderen. Als je in de eerste plaats kunt voorkomen dat er krassen op je meubels komen, bespaar je jezelf later een hoop kopzorgen. Hier zijn een paar tips om krassen op je meubels te voorkomen.

 • Gebruik onderzetters om waterkeringen te voorkomen
  Veel mensen staan hier niet bij stil, maar waterkringen komen heel vaak voor en kunnen een tafelblad ruïneren als ze niet onmiddellijk worden verwijderd.
 • Gebruik placemats als je aan tafel eet
  Als je de tafel dekt kan het gebeuren dat bestek of borden en pannen langs de tafel schaven. Dit is natuurlijk zonde!
 • Til voorwerpen op in plaats van ze te slepen
  Als je iets moet verplaatsen zoals een pan of een bord probeer het dan op te tillen in plaats van het over het oppervlak te slepen.
 • Zorg voor de juiste bescherming
  Om krassen op je bank te voorkomen kun je een bankhoes gebruiken die je bank een extra beschermingslaag geeft. Je kunt ook viltjes onder de stoelpoten of tafelpoten te plakken om te voorkomen dat de vloer beschadigd raakt. Er zijn veel manieren waarop je meubels, de muren en een vloer kunt beschermen. Denk eens na over welke eenvoudige aanpassingen jij zou kunnen maken in huis.

Bescherm meubels tegen zonlicht

Zonlicht kan geweldig zijn als het door een raam schijnt, maar het kan ook schadelijk zijn voor je meubels. UV-licht kan de afwerking van je meubels doen verbleken, dus is het belangrijk dat je de nodige maatregelen neemt om ze tegen zonlicht te beschermen. Als je je meubels niet gebruikt, doe er dan een hoes overheen om ze tegen het zonlicht te beschermen. Bankhoezen zijn hiervoor ideaal. Daarnaast kan het baten om de plaats van de meubels af en toe af te wisselen. Zo zorg je er niet alleen voor dat je interieur er keer op keer ander uitziet, maar zo zorg je ook dat meubels niet vaal worden.

Maak regelmatig schoon

Het regelmatig schoonmaken van je meubels kan je helpen om veel problemen in de toekomst te voorkomen. Vuil kan zich na verloop van tijd op je meubels ophopen en vlekken en vervelende geuren veroorzaken. Deze vlekken en geuren kunnen moeilijk te verwijderen zijn en kunnen blijvende schade aan je meubels veroorzaken als ze onbehandeld blijven.
Bij het schoonmaken van je meubels is het belangrijk om de juiste producten te gebruiken om schade te voorkomen. Gebruik bijvoorbeeld een reinigingsmiddel op waterbasis om houten meubels schoon te maken, en vermijd reinigingsmiddelen die alcohol of ammoniak bevatten. Lees altijd goed de verpakking van een schoonmaakproduct voordat je aan de slag gaat!

Geef een reactie