Fel zonlicht buiten houden: kies voor shutters

Fel zonlicht buiten houden met shutters

Shutters zijn één van de oudste manieren om fel zonlicht buiten te houden. En ze zijn op dit moment weer helemaal in!

Wat is een shutter precies?

Een shutter of binnenzonwering is een paneel of luik met daarin lamellen, horizontale strips die het licht tegenhouden. De lamellen kunnen gedraaid worden waardoor ze meer of minder licht doorlaten. Dat doe je door een kantelstok te bedienen. Je kan kiezen voor brede of smalle lamellen, voor openslaande shutters, voor modellen die als een harmonica ingeklapt kunnen worden, en voor types die je over een rails wegschuift.

Wat doet een shutter voor je woning?

Op hete zomerdagen met felle zon houdt een shutter licht buiten je woning. Zo kan je rustig op je laptop werken of TV kijken, zonder dat het licht op de schermen weerkaatst of je verblindt. Door het zonlicht tegen te houden zorgt een shutter ook dat je woning aangenaam koel blijft. En in de winter en de avond wordt je woonkamer een stuk knusser door de shutter dicht te draaien, en voorkom je dat mensen je huis binnenkijken. Wil je juist elk straaltje zonlicht meepikken in de herfst of lente? Draai de lamellen van je shutter dan helemaal open. Of schuif of klap de hele constructie weg, zodat je ruit vrij is.

Van welk materiaal wordt een shutter gemaakt?

Traditioneel worden shutters van hout gemaakt. Bijvoorbeeld van eikenhout, lindehout of populierenhout: mooie houtsoorten met een aantrekkelijke nerf. Er zijn gelakte shuttermodellen die de originele, natuurlijke houtlook behouden. Of je kan geverfde houten exemplaren kopen in een kleur die aansluit bij jouw interieur. Je kunt ook kiezen voor een PVC shutter, die onderhoudsarm is en goed geschikt is voor vochtige ruimten zoals de badkamer.

Voor welke ramen kan je een shutter gebruiken?


Er zijn shuttersystemen voor veel verschillende soorten ramen: voor kiep- en kantelramen, voor dakramen en voor vaste ruiten. Ook voor ruiten met bijzondere vormen (driehoekig, rond, ruitvorming) zijn er speciale shuttertypes te koop. Zelfs als je woning een glazen gevel heeft is het mogelijk om een binnenzonwering te bestellen die daar op afgestemd is

Zelf aanbrengen of een vakman inschakelen?

Je kunt online een shutter kopen in de juiste vorm en maat voor jouw ramen. Die monteer je dan zelf tegen je kozijnen. Maar je kan de klus ook laten uitvoeren door een ervaren vakman. Die meet je nieuwe shutter exact in en hangt hem professioneel op, zodat je zeker weet dat je een zonnewering van topkwaliteit krijgt.

Geef een reactie