Geld schenken aan uw familie

Mocht je een vermogend leven hebben gehad en heb je nu niet meer zoveel geld nodig? Dan is het handig om je geld te gaan schenken. Als je komt te overlijden, dan krijgt waarschijnlijk jouw partner en of kinderen je vermogen, maar hier gaat veel geld vanaf aan de belasting. Dat kan je voorkomen door vroeg te gaan schenken. In dit blogartikel lees je 8 tips over het schenken van je geld.

De tips

Hieronder lees je 8 handige tips over het schenken van je geld:

1. Schenk alleen geld waar je direct bij kunt. Mocht je vermogen in huizen of beleggingen zitten? Dan is het verstandig om pas het geld te schenken als je het geld pas op de rekening hebt staan. Mocht je dat toch niet willen, kan je gebruik maken van een schenking op papier

2. Wees eerlijk over wat je schenkt. Je wil niet hebben dat er ruzie in de familie komt omdat er iemand vindt dat hij of zij te weinig geschonken krijgt.

3. Kies of je via de notaris wil schenken. Een schenking via de notaris heeft belastingvoordelen voor de ontvanger en de schenker. Een notaris zorgt er ook voor dat de situatie niet uit de hand loopt. Mocht je nog op zoek zijn naar een notaris? Dan kan ik je VWZ Notarissen en Notaris Enschede aanraden!

4. Houd rekening met de omstandigheden van de ontvanger. Je moet goed weten wat de levenssituatie is van de persoon aan wie je schenkt. Zo kan iemand die een uitkering heeft door een schenking minder uitkering krijgen. Ook moet je niet boven het belastingvrije schenkingslimiet zitten, anders moet je belasting erover betalen. De schenkingsvrije gift gaat tot €5.677,-.

5. Schenk altijd samen met je partner, dit is namelijk wettelijk zo geregeld. Er moet wederzijdse goedkeuring zijn.

6. Let op het belastingvrije bedrag, wil je je dochter en schoonzoon een leuk bedrag geven, moet je rekening houden met het feit dat de belastingdienst een getrouwd stel als een persoon beschouwt. Zorg dat je schenkingen dus binnen het belastingvrije bedrag vallen.

7. Voorkom dat een ex meeprofiteert, je kan bij de notaris vastleggen als bijv. je dochter gaat scheiden dat je ex juist niet, of juist wel geld meekrijgt.

8. Houd wat voor jezelf over, misschien krijg je nog wel wilde plannen en heb je daar geen geld meer voor omdat je het hebt weggegeven. Houd altijd wat achter de hand!

Geef een reactie