Tweedehands elektrische fietsen zijn aantrekkelijk om aan te schaffen. Het scheelt een hoop in de aankoopkosten. Bovendien is het een duurzame aankoop. Om zo lang en optimaal mogelijk van deze nieuwe (maar gebruikte) aanwinst te kunnen genieten, geven wij je in de blog tips en informatie over het opladen van de accu van een elektrische fiets. Het is namelijk niet alleen een kwestie van de stekker in het stopcontact steken.
De accu van een elektrische fiets, zorg er goed voor
Een elektrische fiets zonder goed werkende of opgeladen accu is als een benzinemotor die op diesel moet lopen. Nagenoeg waardeloos dus. De accu is daarom misschien wel het belangrijkste onderdeel van je tweedehands elektrische fiets. Des te meer reden om de batterij van je e-bike goed te behandelen. Zo ben je van een maximale levensduur en capaciteit van je accu verzekerd. Gemiddeld gaat een batterij van een e-bike ongeveer vijf tot acht jaar mee maar alleen als je de onderstaande tips en regels in acht neemt.
Algemene tips voor het fietsaccu onderhouden
1. Gebruik alleen de originele adapter en nooit de oplader van een andere e-bike.
2. Ben je in het bezit van de handleiding van de e-bike? Raadpleeg hier dan onder het hoofdstuk ‘opladen” de instructies. Geen handleiding meer ter beschikking? Op internet kun je deze vaak nog wel achterhalen of downloaden.
3. Heb je meerdere tweedehands elektrische fietsen? Richt een vaste plek in je garage of schuur in als oplaadpunt.
4. Laat de accu bij voorkeur niet te vaak helemaal leeglopen. Laad de accu na elke fietsrit op.
5. Als je de accu gaat opladen, doe dat bij een (kamer-) temperatuur die tussen de 10℃ en 25℃ ligt.
6. Haal de accu, zo gauw die helemaal is opgeladen, direct van de stroom af. Laat je de accu toch aan de lader liggen? Dat kan nadelige gevolgen voor de levensduur hebben. De meeste opladers geven middels een groen lampje aan dat de accu is opgeladen.
7. Laat de accu nooit langer dan 24 uur aan de oplader liggen. Veel mensen laten de accu van hun e-bike voortdurend aan de lader liggen. Dat is niet aan te raden. Alleen slimme fietsladers, die automatisch uitschakelen zodra de accu vol is, hoef je niet van het lichtnet af te koppelen.
8. Behandel de accu met respect. Als je de accu ontkoppelt, trekt dan alleen aan de stekker en niet aan het snoer. Het snoer is namelijk kwetsbaar.
De accu voor langere tijd veilig bewaren
Gebruik jij je tweedehands elektrische fietsen eventjes niet? Koppel dan de accu los. De accu moet je nu het liefst helemaal maar tenminste voor 50% opladen. Als je de accu leeg weglegt, kunnen de cellen van de batterij beschadigen. Dat komt natuurlijk de levensduur van je accu niet ten goede. Dus:
* Laad de accu voor minstens 50% of hoger op voordat je die weglegt.
Herhaal het bovenstaande elke twee weken.
* Bewaar de (deels) opgeladen accu op een droge plek en bij een (kamer-)temperatuur die tussen de 10℃ en 25℃ ligt.
De oplaadtijd
Hoe lang het duurt voordat de accu van je e-bike is opgeladen, is van verschillende factoren afhankelijk. Denk hierbij aan de resterende lading van de accu en de capaciteit van de accu. Het opladen van de accu duurt met een standaardlader al gauw enkele uren. Maar misschien heeft jouw tweedehands e-bike wel een snellader. De nieuwste generatie e-bikes worden doorgaans met dergelijke snelladers geleverd. Erg handig om bij langere ritten onderweg je accu bij te laden.
De accu wel of niet volledig opladen?
Zoals boven al even aangehaald, is het te lang opladen, evenals het helemaal laten leeglopen van een accu, nadelig voor de accucellen. Is jouw accu voorzien van een BMS (Battery Management System), dan hoef je je nergens zorgen over te maken. Deze moderne accu’s en bijbehorende laders kunnen zonder schadelijke gevolgen volledig, dus 100%, worden opgeladen.
De adapter is kapot
Mocht het voorkomen dat je adapter van de oplader defect is, schaf dan altijd een vervangend onderdeel van hetzelfde (fiets-)merk aan. Laat je nooit verleiden om een adapter van een onbekend merk te kopen. Hoewel een goedkope replica in eerste instantie compatible lijkt, kun je hiermee de accu mogelijk beschadigen.
De prestaties van je accu gaan achteruit
Ondanks al je goede zorgen en voorzorgsmaatregelen, heeft een accu van een e-bike niet het eeuwige leven. Maar wanneer is dan het moment aangebroken om de accu te vervangen? Als het steeds langer duurt voordat de accu weer is opgeladen of de actieradius wordt minder, kan dit op slijtage van de accu duiden. Mocht je deze mankementen constateren, dan kun je het beste je accu bij een goede e-bike shop laten testen. Met de uitkomst van de test wordt de conditie van je accu duidelijk. Afhankelijk van de uitkomst kun je een nieuwe accu bestellen of de huidige accu wellicht laten reviseren.
Een fietsaccu vervangen, wat gaat dat kosten?
Helaas kan deze vraag moeilijk worden beantwoord. De hoogte van het aankoopbedrag hangt af van het soort accu, het merk en de capaciteit van de accu. Een goed, budgetvriendelijk en duurzaam alternatief voor een nieuwe accu is een revisie van de bestaande accu. Hierbij worden de energiecellen in de huidige accubehuizing door een gespecialiseerd bedrijf vervangen. Je betaalt alleen de montagekosten en het gebruikte materiaal. Een revisie is voordeliger dan de aankoop van een nieuwe accu.