De historie van Delfts Blauw

Delfts blauw historie1

Glorieus Delfts Blauw

De historie van Delfts blauw: Nederlandse glorie; Delfts blauw is ondertussen het symbool geworden van Nederland. Delfts Blauw is in de gouden eeuw populair geworden omdat het een status met zich meebracht. Het was zichtbaar in de huizen, op patronen in hun kleding en verschillende kunstsoorten. Alleen de rijke families konden het zich veroorloven en portretteerden dan ook in hun mooiste outfit en met hun meest waardevolle bezittingen. Zo kwamen ook veel Delfts Blauwe serviesstukken terug in deze portretten.

Nieuw icoon: Proud Mary

Royal delft heeft een nieuw icoon, genaamd Proud Mary. Het is een eigentijds product dat knipoogt naar de zeventiende eeuw. Het is vernoemd naar de echtgenote van stadhouder Willem de derde.  In de tentoonstelling van de historische stukken van de Royal Delft -denk hierbij aan de tulpenpiramide en de Nachtwacht- wordt samengewerkt met allerlei moderne ontwerpers.

Delfts blauw in de twintigste eeuw

In de jaren tachtig zijn er in de Chinese stad Jingdezhen een enorme hoeveelheden Porselein opgegraven. Deze stukken werden zo’n vijfhonderd jaar geleden bevragen om ze te verbergen van de keizer. Deze Ming-porseleinen stukken heten: Verboden porselein. De stukken zijn begraven omdat ze niet goed genoeg geacht werden voor de keizer. De kleur op de stukken was niet duidelijk genoeg en de vorm was ook niet perfect.

Delfts blauw anno nu

Rond 1800 behoorde Delft tot een van de belangrijkste en grootste aardewerkproducenten van Europa. Het Delfts Blauwe aardewerk was zo populair dat het door allerlei rijke families werd verzameld. Echter raakte Delfts blauwe aardewerken uit de mode waardoor veel plateelbakkers hun deuren moesten sluiten. Alleen de koninklijke Porcelyne fles is sinds 1653 open gebleven en produceert vandaag de dag nog steeds op traditionele wijze de Delfts blauwe keramieken stukken. Voor geïnteresseerden is de fabriek vandaag de dag nog te bezoeken. Het is dus niet te laat om deze Delfts Blauwe stukken te bewonderen op de plek waar ze worden gemaakt.

Geef een reactie