Hoe bepaal ik de kleur van mijn gordijnen?

Het uiterlijk, de lengte, het type plooi en de dikte van de gordijnen hebben een groot effect op de ruimte van jouw woon- of slaapkamer. Maar het belangrijkste aspect voor het bepalen van de sfeer is natuurlijk de kleur van de gordijnen. Het is de eyecatcher van jouw woonkamer. Het is dan ook zeer belangrijk dat je hierbij de juiste kleur uitkiest die past bij het lichtinval en de rest van jouw interieur. Lees gauw verder, want in deze blog lees je hoe je gordijn kleuren op de juiste wijze met elkaar combineert.  

Hoe combineer ik kleur met interieur? 

Veel mensen denken dat als je gebruikt maak van een bepaalde kleur in je woonkamer dat de kleur van de inbetween gordijnen dan precies dezelfde kleur moet bevatten. Dit is zeker niet het geval en deze keuze van dezelfde kleurstyling, staat dan ook vaak té geforceerd. Je mag best gebruik maken van andere kleuren voor je gordijnen als het kleurpatroon waar jouw gordijn zich in bevindt, maar op dezelfde lijn ligt als de rest van jouw interieur. Om specifieker in te gaan op deze kleurpatronen zijn er drie keuzes die jou helpen met het maken van een beslissing.  

Tinten binnen dezelfde kleursoort 

Zoals we net al zeiden, doelen wij hier op tinten die binnen dezelfde kleursoort passen. Denk aan houtachtige kleuren in combinatie met bijvoorbeeld een beige gordijn.  

Kleuren die contrasteren 

Dit is een extreem voorbeeld, maar mits goed uitgevoerd kan dit prachtig tot zijn recht komen. Wij doelen hier op kleuren die precies tegenover elkaar staan. Heb je een donker interieur en maak je veel gebruik van zwarte meubels, kleden en accessoires? Je neigt misschien in deze situatie om ook voor zwarte gordijnen te kiezen. Voor het contrasterende effect adviseren wij juist om voor witte gordijnen te kiezen. Dit geeft een ruimtelijke look en een gevoel van rust.  

Maak gebruik van de kleurencirkel 

De derde en tevens laatste tip is: gebruik kleuren die naast elkaar liggen in de kleurencirkel. Denk hierbij aan bijvoorbeeld oranje en rode kleurtinten die prima samengaan. Misschien heb jij wel een okergele bank? Durf dit eens te combineren met groene gordijnen om harmonieuze kleuren te creëren. De keuze en mogelijkheden zijn oneindig. Het blijft ten slotte je eigen smaak, dus doe vooral waar jij je goed bij voelt.  
 

Geef een reactie